x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pericol: Parlamentul Ungariei acordă puteri depline Guvernului Orban

Pericol: Parlamentul Ungariei acordă puteri depline Guvernului Orban

30 Mar 2020   •   21:41
Pericol: Parlamentul Ungariei acordă puteri depline Guvernului Orban

Parlamentul Ungariei a acordat, luni, Guvernului Viktor Orban, puteri depline pe durata eforturilor de gestionare a epidemiei de coronavirus, iar Comisia Europeană a avertizat că va urmări situaţiile din toate statele membre ale Uniunii Europene.

Preşedintele Janos Ader, un aliat al premierului Viktor Orban, a promulgat imediat, luni, legea adoptată de Parlamentul de la Budapesta, prin care a fost prelungită starea de urgenţă şi prin care Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă, informează agenţia Reuters.

Legea a fost criticată de opoziţie, de organizaţii pentru drepturile omului şi de Consiliul Europei, deoarece nu stabileşte un termen-limită până la care vor fi în vigoare prerogativele speciale.

Potrivit noii legislaţii, încălcarea restricţiilor antiepidemice sau difuzarea de informaţii false ar putea atrage pedepse cu închisoarea. Grupurile civice susţin că Guvernul Viktor Orban ar putea profita de aceste prerogative pentru intensificarea controlului asupra presei.

În acest conext, Comisia Europeană a anunţat că va examina toate măsurile adoptate de statele membre ale Uniunii Europene pe durata impunerii stărilor de urgenţă.

"Comisia Europeană evaluează măsurile de urgenţă adoptate de statele membre în raport cu drepturile fundamentale. În special, în cazul legii adoptate luni de Ungaria privind starea de urgenţă şi noile sancţiuni privind difuzarea de informaţii false", a reacţionat Didier Reynders, comisarul UE pentru Justiţie şi Stat de Drept.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: guvernul viktor orban