În ultima perioadă, Rusia pare să trăiască în propriul univers. Spre exemplu, Statele Unite, NATO, China, India şi Iranul consideră că situaţia din Afganistan trebuie să constituie o prioritate a politicii externe. Rusia - nu, lucru ce este deosebit de straniu, comentează cotidianul The Moscow Times.
Rusia a fost, practic, prima ţară care a recunoscut independenţa Afganistanului, în mai 1919. Fosta URSS a adus o contribuţie semnificativă la economia modernă şi la construirea infrastructurii ţării între anii 1950 şi 1980. Mai mult, Afganistanul este din punct de vedere geografic 'punctul sensibil' al Rusiei, nu al SUA sau al altor ţări membre în NATO.
Bunăstarea Afganistanului depinde de măsura în care se bucură de suveranitate şi poate deveni un stat puternic şi independent. Atunci când vine vorba despre discutarea 'problemei Afganistanului', comunitatea globală are obiceiul de a trata respectiva ţară ca pe o problemă străină ce necesită un soi de acţiune umanitară sau militară. Însă Afganistanul este un stat suveran, compus istoric dintr-o grupare unică de etnii, iar acesta este motivul pentru care Rusia ar trebui să trateze Afganistanul ca pe un stat independent, ca de la egal la egal şi partener în relaţiile interstatale, crede cotidianul rus.
Rusia are întotdeauna ceva de câştigat din a promova dezvoltarea paşnică şi stabilizarea vecinilor săi, dar şi a altor ţări din lume. Doctrina Moscovei a constat în a oferi ajutor în construirea unor state puternice şi prospere, prin eforturi bazate pe un dialog purtat pe picior de egalitate, potrivit The Moscow Times. Este, prin urmare, deosebit de important ca Rusia să adopte doctrina mai creativă şi mai eficientă de 'exportare a dezvoltării', ca alternativă la doctrina falimentară a 'exportării democraţiei' - ce a fost punctul central al politicii externe americane timp de mai multe decenii, continuă ziarul rus de limbă engleză.
Ideea că democraţia poate fi exportată către diverse populaţii, pentru a le transforma în 'buni cetăţeni' a eşuat dramatic. Acest lucru este evident nu doar în Irak - cel mai semnificativ exemplu al eşecului unei politici americane -, dar şi în Afganistan şi Pakistan. O naţiune nu poate fi dezvoltată sau 'democratizată' prin forţă sau presiuni, subliniază The Moscow Times.
Rusia are o oportunitate unică de a stabiliza situaţia şi a aduce pacea în Afganistan şi în întreaga Asie Centrală. Ruşii ar trebui să declare principiul unui Afganistan unit, industrializat şi independent, ca punct central al politicii Rusiei faţă de Asia Centrală. Cea mai bună modalitate prin care poate fi atins acest scop este de a se pune la punct un Plan Marshall pentru Afganistan - adaptat, bineînţeles, la situaţia specifică din regiune. Din nefericire, Statele Unite urmăresc un ţel diametral opus în ceea ce priveşte Afganistanul: dezintegrarea şi subordonarea acestuia.
Spre deosebire de SUA şi de aliaţii acestora, Rusia nu intervine în problemele interne ale Afganistanului; în acelaşi timp, cel mai mare avantaj al Rusiei constă în faptul că nu are nevoie de nimic de la Afganistan, subliniază publicaţia rusă.
Moscova găzduieşte joi Forumul Ruso-Afgan. O delegaţie alcătuită din 25 de membri ai parlamentului, liderii ai comunităţii şi analişti din Rusia vor participa la reuniune; lor li se va alătura o delegaţie compusă din oficiali afgani, membri ai unor diferite ministere, în frunte cu cel de-al doilea vicepreşedinte al Afganistanului, Abdul Karim Khalili. Printre membrii delegaţiei afgane se numără un candidat la preşedinţia ţării (alegerile urmând să aibă loc în luna august), însă acest fapt nu va fi exploatat în niciun fel. Mai mult, Rusia recunoaşte contribuţia adusă de preşedintele afgan Hamid Karzai, relevă ziarul rus.
Cel mai important ţel al Rusiei nu este de a manifesta preferinţa pentru o facţiune anume, ci de a stabili un dialog real cu Afganistanul, concluzionează The Moscow Times.
Citește pe Antena3.ro