x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Planul american de pace în Gaza. Guvernul israelian - amenințat de aliații politici, dar ajutat de Opoziție 

Planul american de pace în Gaza. Guvernul israelian - amenințat de aliații politici, dar ajutat de Opoziție 

03 Iun 2024   •   09:15
Planul american de pace în Gaza. Guvernul israelian - amenințat de aliații politici, dar ajutat de Opoziție 
Sursa foto: Hepta

Israelul nu consideră „o afacere bună” planul de pace în Gaza propus vineri de președintele Joe Biden, însă propunerea americană este ceva „cu care am fost de acord” - a anunțat un consilier al premierului israelian Benjamin Netanyahu.

Propunerea are trei părți: încetarea focului șase săptămâni, timp în care armata israeliană să se retragă din zonele populate din Gaza. Măsura ar duce la pasul doi, făcut de Hamas - eliberarea tuturor ostaticilor. Ultima parte ar fi „încetarea permanentă a ostilităților” și reconstrucție în Gaza.

Doi miniștri de extremă dreapta ai cabinetului israelian au amenințat că vor demisiona și astfel vor prăbuși coaliția, dacă premierul Netanyahu va fi de acord cu încetarea focului înainte de distrugerea completă a Hamas. Este vorba de ministrul Finanțelor, Bezalel Smotrich, și ministrul Securității Naționale, Itamar Ben-Gvir.

Soluția a venit de la adversarii politici ai premierului, liderul Opoziției, Yair Lapid, angajându-se să sprijine guvernul, dacă guvernul este de acord cu planul american. Premierul „are plasa noastră de siguranță pentru un acord în privința ostaticilor, dacă Ben-Gvir și Smotrich părăsesc guvernul”, a spus Lapid.

×
Subiecte în articol: hamas benjamin netanyahu