Măsurile de securitate lansate de Nicolas Sarkozy sunt din ce în ce mai dezaprobate, iar printre cei care au ajuns să-l critice pe preşedinte se numără şi politicieni din UMP (Uniunea pentru o Mişcare Populară), principalul partid de guvernământ, care s-au alăturat frontului făcut de opoziţia de stânga, scrie Le Monde, citând Reuters.
Cuvântul "ruşine" apare cu regularitate în declaraţiile celor care comentează evacuarea taberelor de romi, trimiterea acestora în ţările de origine ori proiectul de ridicare a cetăţeniei franceze în cazul delincvenţilor, anunţate în luna iulie, remarcă Reuters.
"Există azi pe drapelul nostru o pată de ruşine", a scris fostul premier Dominique de Villepin (UMP) într-un editorial publicat în Le Monde, utilizând exact termenii în care s-au exprimat pe acest subiect socialiştii şi ecologiştii.
Fostul premier a mai arătat că Nicolas Sarkozy a comis "o greşeală morală" care a aruncat Franţa în "nedemnitate naţională".
Critici au venit şi din partea fostului ministru al Justiţiei, Rachida Dati, dar şi de la sindicatul Forţa muncitorească, care a vorbit luni despre "deriva" guvernamentală şi a făcut apel la susţinătorii săi să participe la manifestaţiile Ligii pentru Drepturile Omului.
Criticile, transmise luna aceasta la Geneva şi de Comisia ONU care a remarcat o "recrudescenţă notabilă a rasismului şi xenofobiei în Franţa", arată disconfortul resimţit de o parte a politicienilor de dreapta faţă de iniţiativele preşedintelui Nicolas Sarkozy şi ale ministrului său de Interne, Brice Hortefeux.
Fostul ministru Christine Boutin, al cărei Partid Creştin-Democrat e membru al majorităţii prezidenţiale, a evocat o "fisură" în relaţia cu UMP şi i-a cerut lui Nicolas Sarkozy "să-şi asume responsabilitatea".
Din ce în ce mai multe voci se ridică, atât de stânga, cât şi de centrul şi dreapta scenei politice, pentru a denunţa strategia preşedintelui francez, acuzat, printre altele, că ar copia discursul Frontului Naţional (formaţiune naţionalistă, antiimigranţi, de extremă dreaptă), în speranţa că va câştiga electorat pentru 2012.
În urmă cu câteva zile, un apropiat a lui Dominique de Villepin, deputatul Jean-Pierre Grand, lansa un avertisment majorităţii prezidenţiale: "Dacă UMP vrea să devină Frontul Naţional bis, atunci acest lucru se va face fără noi!".
Potrivit unui sondaj publicat de Libération astăzi, 55% din francezi vor ca stânga să câştige următoarele alegeri prezidenţiale.
Citește pe Antena3.ro