x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cinci poliţişti, reţinuţi în cadrul unei anchete privind decesul unui bărbat în contextul revoltelor, din Franța

Cinci poliţişti, reţinuţi în cadrul unei anchete privind decesul unui bărbat în contextul revoltelor, din Franța

de Redacția Jurnalul    |    08 Aug 2023   •   18:15
Cinci poliţişti, reţinuţi în cadrul unei anchete privind decesul unui bărbat în contextul revoltelor, din Franța

Cinci membri ai unei unităţi de elită a poliţiei franceze au fost reţinuţi în cadrul unei anchete privind moartea unui bărbat de 27 de ani, Mohamed B., în contextul revoltelor de la începutul lunii iulie din Marsilia, în sudul ţării, a anunţat marţi procuratura, citată de AFP.

"Procuratura din Marsilia confirmă plasarea în custodie marţi, 8 august 2023, a cinci ofiţeri de poliţie din filiala din Marsilia a RAID (denumirea unităţii de elită - n.r.)", a explicat procuratura într-un comunicat.

Mai mulţi alţi ofiţeri de poliţie au fost, de asemenea, citaţi marţi pentru a fi audiaţi ca martori.

În noaptea de 1 spre 2 iulie, centrul Marsiliei, al doilea oraş ca mărime din Franţa, a fost scena unor distrugeri şi jafuri după moartea lui Nahel, un adolescent de 17 ani ucis lângă Paris de un ofiţer de poliţie în timpul unui control rutier pe 27 iunie.

În Marsilia, ca şi în alte oraşe franceze, au avut loc ciocniri, distrugeri şi jafuri timp de mai multe nopţi consecutive.

La Marsilia, în noaptea revoltelor de 1 spre 2 iulie, Mohamed Bendriss, căsătorit, tatăl unui copil şi a cărui văduvă aşteaptă un al doilea copil, şi-a pierdut viaţa după ce a simţit un disconfort în timp ce mergea pe un scuter.

În timpul autopsiei sale, a fost descoperită pe piept urma a ceea ce ar putea fi impactul unei împuşcături cu un lansator de mingi defensive.

La 4 iulie, Parchetul din Marsilia a deschis o anchetă judiciară pentru "lovituri fatale cu o armă" şi a încredinţat-o poliţiei judiciare şi Inspectoratului General al Poliţiei Naţionale (IGPN), "poliţia poliţiei".

Este vorba de o nouă anchetă în Marsilia care implică ofiţeri de aplicare a legii ce ar putea fi suspectaţi de violenţe, după cazul bătăii aplicate unui tânăr, Hedi, rămas cu o parte din craniu amputată, de asemenea în contextul revoltelor.

La 21 iulie, patru ofiţeri de poliţie din Marsilia au fost inculpaţi pentru violenţe împotriva lui Hedi, sub acuzaţia de "violenţe intenţionate care au dus la o incapacitate totală de muncă (ITT) mai mare de opt zile". 

×
Subiecte în articol: politisti retinuti franta