x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de peste 1,3 miliarde de dolari

Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de peste 1,3 miliarde de dolari

01 Sep 2022   •   17:50
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de peste 1,3 miliarde de dolari

Polonia vrea să ceară oficial despăgubiri din partea Germaniei pentru cel de-al Doilea Război Mondial, afirmă șeful partidului de guvernământ, Lege și Justiție, citat de Reuters.

Polonia a decis să ceară oficial Germaniei despăgubiri pentru cel de-al Doilea Război Mondial, a declarat, joi, Jaroslaw Kaczynski, liderul naționaliștilor aflați la putere.

Autoritățile de la Varșovia estimează pierderile din al Doilea Război Mondial cauzate de Germania la 6.200 de miliarde de zloți.

La cursul actual, despăgubirile solicitate sunt în valoare de 1.320 de miliarde de dolari. Suma este în creștere față de estimările anterioare, care se ridicau la circa 850 de miliarde de euro.

''Suma prezentată a fost calculată folosind metoda cea mai limitată, precaută, aşadar este posibil ca ea că crească. O parte foarte serioasă reprezintă compensaţia pentru moartea a peste 5,2 milioane de cetăţeni polonezi'', a explicat Kaczynski, referindu-se la daunele umane și economice provocate de Germania nazistă în perioada 1939-1945.

Autoritățile de la Berlin nu au reacționat încă la aceste afirmații. Însă la alte cereri ale Poloniei privind despăbugirile de război, Germania a transmis că problema este închisă deoarece Polonia comunistă a semnat în 1954 un acord cu fost RDG privind renunțarea la aceste pretenții. Cu toate astea, autoritățile de la Varșovia consideră ilegal acel document. 
 

×
Subiecte în articol: Polonia germania