x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Polonia - La urne pentru o sosea

Polonia - La urne pentru o sosea

de Irina Cristea    |    24 Feb 2007   •   00:00
Polonia - La urne pentru o sosea

Polonia ar putea organiza un referendum pentru a transa problema construirii unei autostrazi controversate, criticata atat de grupurile ecologiste, cat si de Comisia Europeana.

Scandalul iscat in urma cu cativa ani in Romania din cauza proiectului autostrazii Brasov-Bors-Budapesta pare sa se repete la polonezi. Tot o autostrada a aprins spiritele si la Varsovia, unde presedintele planuieste rezolvarea problemei printr-un referendum. E drept, inca nu s-a implicat printul Charles al Marii Britanii.

Proiectul, criticat atat de organizatiile ecologiste, cat si de Uniunea Europeana, implica realizarea de lucrari intr-o zona protejata din nord-estul Poloniei, Podlasia. Aici, pe valea raului Rospuda, se intinde o regiune mlastinoasa unde vietuiesc plante si animele aflate pe lista speciilor in pericol si protejate in cadrul programului european Natura 2000. Autoritatile poloneze au stabilit ca prin aceasta zona va trece o autostrada care sa asigure legatura cu statele baltice si au starnit furia organizatiilor de protectie a mediului, dar si a Bruxellesului. Comisia Europeana chiar a avertizat Polonia ca o va aduce in fata Curtii Europene pentru incalcarea legislatiei UE privind habitatele protejate.

Varsovia se apara spunand ca totul este o exagerare si ca autostrada nu va afecta mediul inconjurator. De altfel, compania si-a trimis deja la fata locului cativa angajati care fac primele masuratori pentru proiectul podului care va traversa valea.

Ieri a iesit la rampa si premierul polonez, Jaroslaw Kaczynski.
Solutia propusa de el este transarea problemei printr-un referendum. "Acest diferend nu poate fi rezolvat intr-un cadru legal decat cerandu-le parerea locuitorilor din regiunea Podlasia", a spus prim-ministrul, citat de AFP. El a precizat ca decizia cetatenilor va fi decisiva.

CINE CASTIGA? Un astfel de referendum va da insa castig de cauza planului Varsoviei. Localnicii sunt foarte incantati de idee, intrucat proiectul autostrazii le-ar repune, practic, zona pe harta europeana. Traficul ar fi tot mai aglomerat pe aceasta "axa", care ar urma sa lege Finlanda si tarile baltice de Europa Occidentala prin Polonia. In prezent, cele mai multe camioane care tranziteaza regiunea trec prin orasul Augustow. Ele sunt la originea a numeroase accidente si ambuteiaje, dar si a poluarii localitatii.
×
Subiecte în articol: externe