x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Popularitatea cancelarului Angela Merkel creşte odată cu scăderea sosirilor de refugiaţi

Popularitatea cancelarului Angela Merkel creşte odată cu scăderea sosirilor de refugiaţi

09 Iul 2016   •   14:30
Popularitatea cancelarului Angela Merkel creşte odată cu scăderea sosirilor de refugiaţi
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Popularitatea cancelarului german Angela Merkel creşte în opinia publică germană, iar cea a dreptei populiste se diminuează, potrivit ultimelor două sondaje publicate după mai multe luni foarte dificile pentru cancelar din cauza afluxului de refugiaţi în ţară, informează AFP.

Cota ei de popularitate în faţa alegătorilor a crescut în o lună cu 9 puncte până la 59%, nivelul cel mai ridicat faţă de septembrie 2015, dată la care cancelarul german decisese să deschidă larg porţile ţării migranţilor care fugeau în special din calea războiului din Siria, indică barometrul lunar al canalului public ARD.

Această anchetă a fost realizată pe un eşantion de 1.500 de persoane de Institutul Infratest Dimap.

De asemenea, familia politică a Angelei Merkel, Uniunile creştine CDU şi CSU, câştigă două puncte în intenţiile de vot.

În alt sondaj, realizat pentru revista Stern şi cotidianul Die Welt prin intervievarea a 2.500 de persoane de către Institutul Forsa, popularitatea Angelei Merkel creşte cu două puncte, la 48%.

"Peste trei sferturi dintre simpatizanţii CSU o susţin din nou pe Merkel", subliniază directorul Forsa, Manfred Gullner. CSU, ramura bavareză a CDU, a fost vârful criticilor la adresa politicii de deschidere faţă de migranţi a cancelarului din toamna 2015, declanşând o criză fără precedent între cele două formaţiuni surori.

Numărul solicitanţilor de azil intraţi în Germania a scăzut masiv în cursul primelor şase luni ale anului în raport cu ritmul din toamna lui 2015, ca urmare a închiderii rutei balcanice, prin care venea cea mai mare parte a refugiaţilor, şi a acordului între UE şi Ankara pentru a stopa fluxul dinspre Turcia. În mai şi iunie, acest număr s-a redus la 16.000 lunar. Totuşi, pe ansamblul primului semestru, el s-a stabilizat la nivelul destul de important de 226.000. În întregul an 2015, fusese înregistrat un număr record de un milion de sosiri.

În acest context, mişcarea de dreapta populistă Alternativa pentru Germania (AfD) este în scădere de popularitate în cele două sondaje realizate la începutul lunii iulie, după o creştere spectaculoasă în lunile anterioare.

Popularitatea AfD a scăzut cu un punct la 9%, potrivit sondajului Stern/Welt, şi cu 3 puncte la 12%, potrivit celui al Infratest. Această mişcare plăteşte astfel pentru luptele interne între şefii săi şi disensiunile cu privire la direcţia de urmat.

Sondajele nu precizează în ce măsură şocul provocat în Europa de votul britanicilor în favoarea unei ieşiri din UE a putut contribui sau nu la diminuarea simpatiilor pentru AfD, mişcare foarte eurosceptică.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: Angela Merkel refugiati cancelar