x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Precedente spectaculoase de luări de ostatici în lume, prezentate de France Presse

Precedente spectaculoase de luări de ostatici în lume, prezentate de France Presse

de Marina Constantinoiu    |    17 Ian 2013   •   15:35
Precedente spectaculoase de luări de ostatici în lume, prezentate de France Presse
Sursa foto: BEHROUZ MEHRI/AFP

Masiva luare de ostatici care se află în plină desfăşurare în Algeria, la o exploatare petrolieră de la graniţa cu Libia, se înscrie într-o lungă listă de operaţiuni similare petrecute în lume, multe dintre ele spectaculoase, uneori scăldate în sânge, dar cu motivaţii dintre cele mai diverse. Agenţia franceză de presă France Presse face o sinteză a acestor operaţiuni:

    1/3 septembrie 2004: într-o şcoală din Beslan (Oseţia de Nord), un comando cecen ia ostatici circa 1.200 de persoane, copii, părinţi, învăţători, profesori. Asaltul lansat de forţele ruse s-a soldat cu moartea a 331 de persoane, dintre care 186 erau copii şi 31 erau răpitori. Alte 400 de persoane au fost rănite.

    februarie/martie 2003: în Sahara algeriană, 32 de turişti din Germania, Elveţia, Olanda şi Austria sunt răpiţi în mai multe grupuri de către mişcarea islamistă algeriană GSPC (Grupul Salafist pentru Predică şi Luptă). Un ostatic german a murit din cauza izolării, ceilalţi au fost eliberaţi în luna mai, în urma unei operaţiuni a armatei algeriene, apoi în august în Mali, contra plăţii neconfirmate a 5 milioane de euro, ca răscumpărare, de către autorităţile de la Berlin.

    23/26 octombrie 2002: la Moscova (Rusia) peste 800 de persoane sunt reţinute timp de 57 de ore de un comando cecen în teatrul Dubrovka, înaintea unui asalt al forţelor speciale ruse. Un număr de 130 de ostatici şi membri ai comandoului au fost ucişi, majoritatea murind asfixiaţi de gazele utilizate de forţele speciale ruse, la luarea cu asalt a teatrului.

    începutul lui mai 2000: în Sierra Leone, circa 500 de membri ai Căştilor Albastre ale ONU sunt luaţi ostatici de rebeli ai Frontului Revoluţionar Unit (RUF). Ultimele Căşti Albastre, încercuite de rebeli timp de peste două luni, au fost eliberate în iulie, în cursul unei operaţiuni lansate de ONU, cu o susţinere logistică şi aeriană britanică.

    17 decembrie 1996: în Peru, la reşedinţa ambasadorului Japoniei la Lima, circa 700 de persoane sunt luate ostatice de un comando al gherilei guevariste MRTA (Mişcarea Revoluţionară Tupac Amaru). La 22 aprilie, după 126 de zile de detenţie, când nu mai rămăseseră decât 72 de ostatici – ceilalţi fiind eliberaţi progresiv – a fost dat asaltul. Cei 14 membri ai comandoului, un ostatic şi doi militari şi-au pierdut viaţa în acest asalt.
    6-7 noiembrie 1985: la Bogota, 400 de persoane sunt luate ostatice la Palatul de Justiţie de un comando al M19. A doua zi, asaltul militaro-poliţienesc se soldează cu 100 de morţi.

    4 noiembrie 1979: la Teheran, 52 de americani sunt reţinuţi la Ambasada SUA de 400 de studenţi islamişti care solicitau extrădarea fostului Şah al Iranului, aflat la tratament la New York. Ei au fost eliberaţi după 444 de zile, după eşecul unei operaţiuni de comando americane, în aprilie 1980.

    5-6 septembrie 1972: în timpul Jocurilor Olimpice de la Munchen (Germania), 11 membri ai delegaţiei sportive israeliene sunt ucişi în timpul unei luări de ostatici în satul olimpic, de către un comando palestinian, denumit Septembrie Negru. Doi sunt ucişi de comando, nouă, în timpul schimbului de focuri declanşat de poliţia germană pe un aerodrom militar pe care comandoul se pregătea să-l părăsească, împreună cu ostaticii săi. Cei opt membri ai comandoului, un poliţist german şi un pilot de elicopter îşi pierd şi ei viaţa în operaţiune.

×