x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe PREMIERĂ: Biblii şi manuscrise RARE de la Vatican şi Oxford, disponibile online

PREMIERĂ: Biblii şi manuscrise RARE de la Vatican şi Oxford, disponibile online

04 Dec 2013   •   10:42
PREMIERĂ: Biblii şi manuscrise RARE de la Vatican şi Oxford, disponibile online

Accesul la Biblia Gutenberg și la alte manuscrise foarte vechi a devenit mult mai ușor după ce Biblioteca Vaticanului și Biblioteca Bodleian, a Universității Oxford, au oferit acces online la primele aproximativ 1,5 milioane de pagini de scrieri vechi, potrivit Associated Press, citată de Agerpres. Cele două biblioteci au anunțat încă din 2012 lansarea unui proiect comun de 4 ani privind digitalizarea unora dintre cele mai importante lucrări din colecția lor de manuscrise ebraice, grecești și de alte proveniențe. Acest proiect în valoare de 3,3 milioane de dolari este susținut de Fundația Polonsky în scopul "democratizării accesului la informații".

Ne-am propus să oferim oricui și-ar dori accesul la aceste extraordinare opere care aparțin întregii umanități", a comentat Monseniorul Cesare Pasini, prefectul Bibliotecii Vaticanului. "În plus, prin această metodă (de digitalizare) asigurăm conservarea conținutului acestor manuscrise", a mai adăugat el.

Printre primele manuscrise accesibile publicului larg sunt Bibliile Gutenberg de la ambele biblioteci, o biblie grecească din secolul XI și una germană din secolul XV. Adresele la care pot fi căutate aceste documente sunt www.bodleian.ox.ac.uk și respectiv www.vaticanlibrary.va.

Biblioteca Vaticanului a fost înființată în 1451 și dispune de o extraordinară colecție de manuscrise și documente din lume — peste 180.000 de manuscrise, 1,6 milioane de cărți și peste 150.000 de gravuri, desene și alte documente. Biblioteca Bodleian este cea mai mare bibliotecă universitară din Marea Britanie și dispune de peste 11 milioane de volume și de documente.

×