x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premierul egiptean şi-a prezentat demisia! Decizia vine după ce un membru al cabinetului a fost arestat pentru corupţie

Premierul egiptean şi-a prezentat demisia! Decizia vine după ce un membru al cabinetului a fost arestat pentru corupţie

12 Sep 2015   •   14:21
Premierul egiptean şi-a prezentat demisia! Decizia vine după ce un membru al cabinetului a fost arestat pentru corupţie
Sursa foto: Ibrahim Mehleb / wikimedia.org

Premierul egiptean Ibrahim Mehleb a prezentat sâmbătă demisia cabinetului său, iar preşedintele Abdel Fattah al-Sisi a acceptat-o, a informat preşedinţia într-un comunicat citat de Reuters.

Sisi a cerut guvernului să asigure interimatul până la formarea unui nou executiv, potrivit comunicatului de presă menţionat.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei egiptene, Alaa Yusef, a explicat că demisia s-a produs la o reuniune la care Mehleb a prezentat o informare in extenso cu privire la activitatea executivului în ultimele luni.

Demisia executivului de la Cairo survine la doar câteva zile după ce un membru al cabinetului egiptean a fost arestat pentru presupuse fapte de corupţie, notează DPA.

Luni, ministrul agriculturii, Salah Helal, şi câţiva consilieri au fost arestaţi într-un caz numit de presa locală drept cel mai mare scandal de corupţie descoperit de la preluarea puterii de către preşedintele al-Sissi, în urmă cu peste un an de zile. Helal este acuzat că a făcut uz de calitatea sa de demnitar pentru a muşamaliza preluarea unor pământuri aparţinând statului de către un om de afaceri.

Totodată, guvernul lui Mehleb, format în martie, a fost criticat de presă în ultimele luni, fiind acuzat de incompetenţă. În octombrie, în Egipt urmează să aibă loc alegeri legislative.

Preşedintele egiptean Abdel Fatah al-Sissi l-a mandatat sâmbătă pe Chérif Ismail, până acum ministru al petrolului, să formeze noul guvern de la Cairo după demisia lui Ibrahim Mehleb, relevă un comunicat al preşedinţiei Egiptului, citat de AFP şi DPA.

Chérif Ismail va avea la dispoziţie o săptămână pentru a prezenta lista miniştrilor din noul executiv.

Decizia de a-i încredinţa lui Chérif Ismail misiunea a forma noul guvern a fost anunţată la mai puţin de o oră de la demisia guvernului condus de Ibrahim Mehleb. După acceptarea demisiei lui Mehleb, preşedintele Al-Sissi i-a cerut acestuia să asigure interimatul până la formarea noului guvern.

Sursa: Agerpres

×
Subiecte în articol: Ibrahim Mehleb demisie premier