x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premierul italian Giuseppe Conte a anunțat relaxarea treptată a restricțiilor

Premierul italian Giuseppe Conte a anunțat relaxarea treptată a restricțiilor

30 Apr 2020   •   15:39
Premierul italian Giuseppe Conte a anunțat relaxarea treptată a restricțiilor
Sursa foto: giuseppe conte

Premierul italian Giuseppe Conte a anunţat relaxarea treptată a restricţiilor impuse pentru limitarea răspândirii coronavirusului, ţinându-se cont de nivelurile de contagiune diferite între regiunile Italiei, transmite Reuters.

''Prefer să o spun tare şi răspicat, cu riscul de a părea nepopular: guvernul nu poate garanta o revenire imediată la normalitatea vieţilor noastre de dinaintea crizei'', a spus Conte, într-un discurs în parlamentul italian.

Bazându-se pe un raport al consilierilor ştiinţifici, el a explicat că o redeschidere completă a ţării la 4 mai ar putea conduce la o creştere exponenţială şi necontrolată a numărului infectărilor'.

Giuseppe Conte a reamintit că regiunile italiene pot adopta măsuri mai stricte decât cele stabilite la nivel naţional, dar nu pot relaxa restricţiile mai mult decât ceea ce s-a decis pentru întreaga ţară. 

Regiunea Calabria (sud) a sfidat deciziile guvernului de la Roma, autorităţile regionale emițând un decret care le permite barurilor şi restaurantelor să-şi redeschidă activitatea cu condiţia de a servi clienţii doar în spaţii deschise.

Consecinţele economice ale unui al doilea val de contaminări ar putea fi chiar mai rele, iar în perioada imediat următoare Italia trebuie să adopte o atitudine de coexistenţă cu noul coronavirus, nu de eliberare de acesta, a spus premierul.

Pachetul de stimulente economice va fi prezentat în câteva zile  și va include 15 miliarde de euro pentru companii şi 25 miliarde de euro direct pentru lucrătorii salariaţi şi liber profesionişti.

Economia italiană a înregistrat o scădere de 4,7% a produsului intern brut (PIB) în primul trimestru al acestui an comparativ cu trimestrul precedent, potrivit datelor Institutului naţional de statistică italian (Istat).

Italia este una dintre ţările cele mai afectate de pandemia de coronavirus.

×
Subiecte în articol: italia relaxare restrictii