x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Guvernul Ucrainei a căzut. Preşedintele Ianukovici a acceptat demisia premierului. Rada Supremă a abolit legile anticonstituţionale împotriva manifestanţilor, mii de oameni continuă protestele la Kiev

Guvernul Ucrainei a căzut. Preşedintele Ianukovici a acceptat demisia premierului. Rada Supremă a abolit legile anticonstituţionale împotriva manifestanţilor, mii de oameni continuă protestele la Kiev

28 Ian 2014   •   10:41
Guvernul Ucrainei a căzut. Preşedintele Ianukovici a acceptat demisia premierului. Rada Supremă a abolit legile anticonstituţionale împotriva manifestanţilor, mii de oameni continuă protestele la Kiev
UPDATE 16:15 - Președintele ucrainean Victor Ianukovici a acceptat demisia premierului Mykola Azarov,pe fondul protestelor antiguvernamentale violente - informează BBC.

Azarov își oferise demisia, pentru crearea unui "compromis social și politic".

UPDATE 14:25 - Preşedintele Ucrainei, Victor Ianukovici, a promis să formeze un nou Guvern în decurs de o săptămână. Declaraţia a fost făcută de către liderul Partidului Svoboda, Oleg Teagnibok.

UPDATE 12:54 -
Parlamentul Ucrainei (Rada Supremă) a abolit legile anticonstituţionale împotriva manifestanţilor. 361 de deputaţi au votat pentru abrogarea acestor legi criticate virulent de ţările occidentale, fiind considerate o ameninţare la adresa libertăţii. Două voturi au fost împotrivă. Pentru aprobare era necesară o majoritate de 226 de voturi. Rezultatul votului a fost întâmpinat cu aplauze

UPDATE 12:23
- Preşedintele Ucrainei, Victor Ianukovici, a anunţat că va semna demisia premierului, Mikola Azarov, doar dacă va observa că în Parlament sunt soluţii pentru noua candidatură.

UPDATE 12:12
- Rada Supremă a votat abrogarea legilor adoptate la 16 ianuarie.

Premierul ucrainean, Mikola Azarov, și-a dat demisia, în această dimineață. Demisia acestuia vine dupa ce, luni seara, președintele Viktor Ianukovici a oferit postul său opoziției într-o încercare de a pune capăt protestelor din țară. Peste 3.500 de persoane continuă protestele pe Maidan, la Kiev.

"Pentru a crea oportunități suplimentare pentru un compromis socio-politic, am luat deciza personală de a cere președintelui Ucrainei să-mi accepte demisia din postul de premier", spune Azarov într-un comunicat, potrivit Russia Today.

Azarov a descris actuala situație din Ucraina ca fiind o amenințare în calea dezvoltării economice și sociale a țării.

Citește și Protestele din Ucraina se radicalizează, inclusiv la Cernăuţi. Ce comentează Vocea Rusiei despre posibile “câştiguri teritoriale”

"În timpul crizei, Guvernul a făcut tot ce a fost posibil pentru soluționarea pașnică a conflictului. Am făcut totul pentru a nu se ajunge la vărsare de sânge, pentru a preveni escaladarea violenței. Guvernul a făcut ca economia și securitatea socială să funcționeze în condiții extreme", a mai spus Azarov.

Între timp, la Kiev a început şedinţa Radei Supreme, potrivit publika.md. La ședință și-au făcut apariţia primii trei preşedinţi ai Ucrainei, Leonid Kravciuk, Leonid Kucima şi Victor Iuşcenko.

Le Nouvel Observateur analizează posibilitatea adoptării în cel mai scurt timp, de către deputaţii ucraineni, a următoarelor două 'elemente' concrete. Unul dintre acestea ar fi starea de urgenţă.

Zvonurile cu privire la starea de urgenţă circulă de mai multe zile în Ucraina. Potrivit acestora, regimul Ianukovici ar dori să impună sancţiuni şi mai draconice împotriva manifestanţilor din întreaga ţară. Pentru aceasta, el ar urma să treacă prin votul parlamentului instituirea unei stări de urgenţă.

Urmăriţi în direct desfășurarea evenimetelor din Ucraina:

Live streaming video by Ustream
De la sfârşitul lunii noiembrie 2013, Ucraina este scena unor proteste violente lansate de opoziţie ca răspuns la decizia guvernului de a suspenda semnarea Acordului de asociere cu UE.

Mişcarea de protest s-a radicalizat la 19 ianuarie, după adoptarea mai multor legi destinate să înăsprească pedepsele contra participanţilor la acţiunile de protest şi care au fost considerate 'draconice' de către oponenţii actualului regim de la Kiev.

În cadrul negocierilor cu opoziţia, preşedintele Viktor Ianukovici a propus sâmbătă funcţia de premier lui Arseni Iaţeniuk, unul dintre liderii formaţiunii Batkivşcina (Patria), al fostului premier Iulia Timoşenko. Iaţeniuk a respins însă luni această ofertă.

×