x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Presa străină: Rapoartele despre România şi Bulgaria, muniţie pentru scepticii extinderii UE

Presa străină: Rapoartele despre România şi Bulgaria, muniţie pentru scepticii extinderii UE

23 Iul 2008   •   00:00

Presa internaţională a relatat ieri despre Rapoartele Comisiei Europene privind Bulgaria, mai ales despre decizia de a suspenda fonduri de sute de milioane de euro destinate acestei ţări, drept sancţiune pentru lipsa de progrese în lupta împotriva coruptiei.

Presa internaţională a relatat ieri despre Rapoartele Comisiei Europene privind Bulgaria, mai ales despre decizia de a suspenda fonduri de sute de milioane de euro destinate acestei ţări, drept sancţiune pentru lipsa de progrese în lupta împotriva coruptiei. Între timp, despre Raportul privind România au transmis doar agenţiile internaţionale de presă, arătînd că ţara a scăpat de sancţiuni, chiar dacă progresele în reforma justiţiei şi lupta anticorupţie sînt insuficiente.

 
BLOOMBERG. "Uniunea Europeană a tăiat ajutoarele financiare pentru Bulgaria şi a avertizat România să facă curăţenie în sistemul său judiciar". Sînt critici fără precedent la adresa celor mai noi şi mai sărace ţări membre UE, pentru eşecul lor în lupta împotriva corupţiei. Raportul îi încurajează pe criticii care au spus că cele două ţări au fost admise în UE înainte de a fi pregătite şi poate oferi muniţie celor sceptici faţă de o viitoare extindere a UE.

 
REUTERS. CE a criticat România pentru progresul insuficient în lupta împotriva corupţiei, mai ales la nivel înalt, dar ţara a scăpat de sancţiuni, spre deosebire de Bulgaria. În România, lupta contra corupţiei se loveşte de obstacole politice şi judiciare.

 
AFP. Agenţia franceză menţionează doar că România a avut parte de critici mai puţin aspre decît Bulgaria. Deşi au fost puse în aplicare elementele necesare funcţionării sistemului judiciar, bazele sînt fragile.

 
BBC. Raportul privind România condamnă Parlamentul pentru întîrzierea anchetelor de corupţie ce vizează oficiali de rang înalt. Jack Davis de la European Policy Centre din Bruxelles arată că rapoartele sînt un mesaj clar şi pentru alţi candidaţi UE, ca Turcia sau Croaţia.

×
Subiecte în articol: externe romania