x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Preşedinta bulgăroaică a Braziliei face valuri în timpul vizitei la Sofia

Preşedinta bulgăroaică a Braziliei face valuri în timpul vizitei la Sofia

de Mediafax    |    05 Oct 2011   •   13:43
Preşedinta bulgăroaică a Braziliei face valuri în timpul vizitei la Sofia
Bulgaria este cuprinsa de o adevarata "febra Dilma" in timpul vizitei presedintei Braziliei in aceasta tara, in perioada 5-6 octombrie, Dilma Rousseff, de origine bulgara, bucurandu-se de o atentie speciala din partea presei bulgare inca de la alegerea sa, relateaza site-ul Novinite.com.
Ziarele, revistele, posturile de radio si televiziune bulgare au urmarit indeaproape campania electorala pentru alegerile prezidentiale din urma cu un an, alegerea femeii de origine bulgara la conducerea uneia dintre cele mai importante economii din lume, dar si primul sau an de mandat. Familia bulgara a lui Rousseff si intreaga tara au salutat vestea alegerii sale triumfatoare la conducerea celei mai influente tari din America Latina si promisiunea acesteia ca va efectua o vizita la sud de Dunare.
Rousseff si-a tinut promisiunea si a sosit in Bulgaria, tara unde s-a nascut tatal ei, in noaptea de marti spre miercuri. Ea a fost primita de seful administratiei prezidentiale bulgare, generalul Nikola Kolev, secretarul-sef Krasimir Stoianov, reprezentanti ai Ministerului de Externe, ambasadorul Braziliei si alti oficiali. Vizita oficiala de doua zile a inceput miercuri. Presedinta braziliana a fost invitata de omologul sau bulgar Gheorghi Parvanov inca din noiembrie 2010.
Ea este primul presedinte brazilian care viziteaza Bulgaria, in istoria relatiilor diplomatice, stabilite in urma cu 50 de ani. Din cadrul delegatiei care o insoteste fac parte reprezentanti ai unor afaceri braziliene-cheie. Pe agenda vizitei la Sofia se afla intalniri cu Parvanov, dar si cu premierul Boiko Borisov.
Cu mai putin de o saptamana inainte de alegeri, in octombrie 2010, Dilma Rousseff a facut o confesiune emotionanta despre tara tatalui sau. "Resimt tandrete si dragoste fata de Bulgaria. Si pot chiar sa spun ca, pana la un anumit punct, simt ca sunt bulgara, chiar daca nu am fost niciodata in tara in care s-a nascut tatal meu. Tatal meu a murit cand eu aveam doar 15 ani si nu am avut sansa sa invat limba bulgara", a declarat ea, intr-un interviu pentru cotidianul 24 Ceasa. "Rudele mele din Bulgaria se pot astepta la o vizita in curand. Abia astept sa ii intalnesc", adauga ea.
Dilma Vana Rousseff s-a nascut la 14 decembrie 1947 la Belo Horizonte, fiind fiica imigrantului bulgar Petar Rusev (1900-1962), devenit Pedro Rousseff, un avocat si intreprinzator in constructii, si a Dilmei Jane Silva, o invatatoare ai carei parinti erau fermieri. In 2003, fostul presedinte Lula a numit-o ministru al Energiei. A devenit cunoscuta dupa implementarea programului "Electricitate pentru toti", destinat electrificarii tuturor locuintelor din tara. Ea a fost prima femeie premier din istoria Braziliei, si primul sef de stat femeie, dupa moartea reginei Maria I a Portugaliei, in 1816.

×