x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Președintele Cataloniei acuză guvernul Spaniei că acționează „dincolo de limitele unei democrații respectabile”

Președintele Cataloniei acuză guvernul Spaniei că acționează „dincolo de limitele unei democrații respectabile”

22 Sep 2017   •   12:50
Președintele Cataloniei acuză guvernul Spaniei că acționează „dincolo de limitele unei democrații respectabile”

Președintele Cataloniei a acuzat guvernul Spaniei de acte care se află „dincolo de limitele unei democrații respectabile” și violare drepturilor fundamentale în condițiile în care încearcă să prevină desfășurarea unui referendum pentru independență, care urmează să aibă loc în 10 zile, scrie The Guardian.

„Este o situație care amintește de trecutul întunecat al țării, când democrația nu făcea parte din dictționarul Spaniei. Ce se întâmplă aici în Catalonia nu s-ar întâmpla nicăieri altundeva în Uniunea Europeană”, a spus președintele Cataloniei, Carles Puigdemont.

Puigdemont a afirmat că cererile pentru negocieri cu guvernul din Madrid au fost ignorate de zeci de ori, iar executivul spaniol a refuzat orice dialog în legătura cu problema actuală.

„În loc să se angajeze într-un discurs, guvernul spaniol a optat pentru poliție și judecată, ducându-ne dincolo de limitele unei democrații respectabile”, a mai spus acesta. „Cu arestarea unor oficiali înalți și amenințări cu demiterea unor politicieni aleși democratic, cred că guvernul Spaniei a violat carta europeană a drepturilor fundamentale”.

În ciuda afirmațiilor sale potrivit cărora guvernul spaniol viza în mod dieliberat funcționarii, arestările care au avut loc miercuri în Catalonia au fost ordonate de un judecător din Barcelona și nu de cineva din Madrid.

Arestările au scos în stradă aproximativ 40,000 de oameni în Barcelona, miercuri seară. Joi, mii de oameni s-au adunat în fața Înaltei Curți din Catalonia pentru a cere eliberarea oficialilor arestați. Unii dintre protestatari au venit cu steagul Cataloniei și au strigat „Vom vota!”.

×