x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Președintele Erdogan l-a demis pe directorul Oficiului naţional de statistică după publicare inflației

Președintele Erdogan l-a demis pe directorul Oficiului naţional de statistică după publicare inflației

29 Ian 2022   •   21:00
Președintele Erdogan l-a demis pe directorul Oficiului naţional de statistică după publicare inflației

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, l-a demis pe directorul Oficiului naţional de statistică (Tüik) printr-un decret, după publicarea datelor anuale ale inflaţiei, scrie AFP.

Sait Erdal Dince, a fost criticat după ce la a publicat date care situau rata anuală a inflaţiei la 36,1% începutul lunii ianuarie 2022, cel mai ridicat nivel din ultimii 19 ani.

Opoziţia spune că cifra este mai mică decât realitatea, afirmând că majorarea reală a costului vieţii a fost de cel puţin două ori mai mare.

Preşedintele Erdogan l-a numit pe Erhan Cetinkaya, fostul vicepreşedinte al autorităţii de reglementare bancară din Turcia, la Oficiul naţional de statistică

Inflaţia a crescut la peste 36% pe an în decembrie 2021, un record din septembrie 2002, din cauza prăbuşirii lirei turceşti.
Preţurile de consum au crescut de 7 ori peste ţinta iniţială a guvernului, la 13,58% numai în decembrie 2021, lira turcească s-a devalorizat cu 45% într-un an.

Opoziţia şi o parte a populaţiei acuză Oficiul naţional de statistică că subestimează cu bună ştiinţă creşterea preţurilor, din cauza politicii economice a preşedintelui care a obligat banca centrală turcă să reducă sistematic rata dobânzilor în ultimele luni.

 

×
Subiecte în articol: turcia inflatie