x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Preşedintele Tunisiei, Beji Caid Essebsi, a decretat stare de urgenţă

Preşedintele Tunisiei, Beji Caid Essebsi, a decretat stare de urgenţă

04 Iul 2015   •   19:40
Preşedintele Tunisiei, Beji Caid Essebsi, a decretat stare de urgenţă
Sursa foto: Caid Essebi / wikimedia.org

Biroul preşedintelui Tunisiei, Béji Caid Essebsi, a decretat sâmbătă stare de urgenţă, la opt zile după atentatul sângeros din staţiunea Sousse în care şi-au pierdut viaţa 38 de turişti străini, informează Reuters şi AFP.

Citește și Noi imagini şocante din timpul măcelului din Tunisia (VIDEO)

"Preşedintele decretează stare de urgenţă în Tunisia şi se va adresa naţiunii începând cu orele 17:00 (16:00 GMT)", a declarat pentru AFP biroul de presă al preşedinţiei tunisiene.

Citește și Atac terorist în Tunisia soldat cu cu cel puţin 37 de morţi

În urmă cu o săptămână, un tânăr înarmat cu un kalaşnikov, identificat de către autorităţi drept un student pe nume Seifeddine Rezgui, a deschis focul pe o plajă din staţiunea Port El Kantaoui. Treizeci şi opt de turişti străini, dintre care 30 de britanici, au fost ucişi, iar alte 39 de persoane au fost rănite.

Măsura va fi aplicată pe întreg teritoriul tunisian pe o perioadă de 30 de zile cu posibilitate de prelungire, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al preşedinţiei tunisiene, Moez Sinaoui.

Până recent, tunisienii au trăit timp de trei ani sub restricţiile impuse de starea de urgenţă, decretată în ianuarie 2011, cu puţin timp înaintea fugii preşedintelui de la acea vreme, Zine El Abidine Ben Ali. Restricţiile au fost prelungite până în martie 2014, când autorităţile au declarat încheiate măsurile restrictive.

Starea de urgenţă acordă puteri excepţionale forţelor de ordine şi, conform legii, este decretată în Tunisia "fie în caz de pericol iminent care aduce atingeri grave ordinii publice, fie în cazul unor evenimente care, prin gravitatea lor, iau forma unei calamităţi publice".

În principal, starea de urgenţă dă dreptul autorităţilor să interzică grevele şi reuniunile "de natură să provoace sau să întreţină dezordinea". Prin aceste restricţii, autorităţile sunt autorizate "să efectueze percheziţii domiciliare zi şi noapte şi să ia toate măsurile pentru a asigura controlul presei şi al publicaţiilor de orice fel".

Anunţul decretării stării de urgenţă, la peste o săptămână după atentatul din staţiunea Sousse, a ridicat unele semne de întrebare în Tunisia. "De ce la opt zile după? Există informaţii noi cu privire la un nou atentat? Şi cum va fi aplicat pe teren?", se întreba analistul tunisian independent Selim Kharrat. "Căci starea de urgenţă poate fi un excelent instrument de represiune. Aceasta va depinde de voinţa politică", a avertizat el.

Însă purtătorul de cuvânt al preşedinţiei tunisiene a amintit că Tunisia a trecut deja prin starea de urgenţă timp de peste trei ani. "În circumstanţe excepţionale, măsuri excepţionale. (Dar) acestea vor fi luate respectând legea şi vor fi pe durată determinată", a asigurat Sinaoui.

Sursa - Agerpres

×