Conform oficialilor citaţi, Teheranul intenţionează să livreze Rusiei doar sisteme de rachete cu raza de acţiune de cel mult 300 de kilometri, pentru a se conforma unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite din 2015.
Iranul se teme de intensificarea presiunilor internaţionale, pe fondul acuzaţiilor privind furnizarea de drone militare şi sisteme de rachete Rusiei, care le utilizează în Ucraina. Preşedinţia SUA a refuzat să facă vreun comentariu pe tema afirmaţiilor oficialilor israelieni despre intenţiile Iranului. Washingtonul a condamnat vehement susţinerea militară oferită de Iran Rusiei.
Uniunea Europeană a semnalat luni intenţia de a aplica noi sancţiuni împotriva Iranului din cauza sprijinului militar acordat Rusiei. Miniştrii de Externe din statele UE au avertizat Teheranul că este ilegală furnizarea "anumitor tipuri de drone şi rachete fără consimţământul Consiliului de Securitate al ONU".
"Uniunea Europeană avertizează Iranul să nu furnizeze noi sisteme de armament Rusiei, să evite mai ales transferurile de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune, ceea ce ar reprezenta o escaladare gravă. Uniunea Europeană va continua să reacţioneze la toate acţiunile de susţinere a agresiunii ruse împotriva Ucrainei şi va trage la răspundere Iranul prin noi măsuri restrictive", au subliniat miniştrii de Externe din ţările UE.
În plus, miniştrii de Externe din statele Uniunii Europene au decis, luni, sancţionarea a 20 de persoane şi a unei entităţi din Iran din cauza abuzurilor împotriva drepturilor omului, conform unor oficiali europeni citaţi de publicaţia Süddeutsche Zeitung.