x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Primul proces pentru masacrul de la Srebrenica debutează cu o amânare

Primul proces pentru masacrul de la Srebrenica debutează cu o amânare

14 Dec 2016   •   17:20
Primul proces pentru masacrul de la Srebrenica debutează cu o amânare

Primul proces organizat de justiţia sârbă împotriva unor autori prezumtivi ai masacrului de la Srebrenica, în 1995 în Bosnia, a fost amânat pentru luna februarie din motive de procedură, transmite AFP. 

Opt bărbaţi, originari din Bosnia, sunt acuzaţi de 'crime de război împotriva populaţiei civile', riscând 20 de ani de închisoare. 

Ei au obţinut cetăţenia sârbă după sfârşitul războiului intercomunitar (1992-1995), soldat cu 100.000 de morţi şi 2,2 milioane de de refugiaţi. 

Cei opt, arestaţi în martie 2015, aparţineau unei unităţi speciale de poliţie, 'Jahorina', după numele unei staţiuni de schi de lângă Sarajevo. 

Ei sunt acuzaţi că au ordonat sau au participat la executarea, într-o singură zi, a sute de musulmani bosniaci, capturaţi într-o pădure, apoi ucişi într-un antrepozit din Kravica, aproape de Srebrenica. 

Printre cei judecaţi la Belgrad figurează comandantul brigăzii, Nedeljko Milidragovic, alias 'Nedjo măcelarul', 58 de ani. 

Procesul a început luni, printr-o etapă de procedură, apărarea cerând înlocuirea judecătorilor, solicitare respinsă de tribunal. Instanţa le-a cerut, în schimb, procurorilor să comunice până la 28 decembrie identitatea martorilor protejaţi. 

Procesul va fi reluat la data de 6 februarie, a declarat judecătoarea Mirjana Ilic, avertizând că 'tribunalul va împiedica orice nouă tentativă de amânare'. 

Serbia refuză să considere masacrul de la Srebrenica drept un genocid, aşa cum o face justiţia internaţională. 

În iulie 1995, forţele sârbe bosniace comandate de generalul Ratko Mladic au ucis în jur de 8.000 de bărbaţi şi adolescenţi bosniaci, în cel mai grav masacru produs pe continentul european după Al Doilea Război Mondial. 

Ratko Mladic, arestat în 2011 în Serbia, este judecat de Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) de la Haga. Acuzarea a cerut condamnarea sa la închisoare pe viaţă, verdictul fiind aşteptat în 2017.AGERPRES

×