x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Profesorii italieni demonstrează contra austerităţii pomenindu-l pe Steve Jobs

Profesorii italieni demonstrează contra austerităţii pomenindu-l pe Steve Jobs

de Rador    |    07 Oct 2011   •   14:26

Profesorii din Italia refuza sa predea in 90 de orase din peninsula si organizeaza demonstratii in centrele universitare importante, relateaza corespondentul la Roma al Radio Romania Actualitati.Alaturi de cadrele didactice s-au alaturat si elevi sau studenti.

In timp ce autoritatile vorbesc de economii de sute de milioane de euro prin informatizarea scolilor si reducerea costurilor pentru curatenie, sindicatele din invatamant se plang ca in ultimii doi, trei ani au fost dati afara aproape 150.000 de profesori si ca pe termen lung va fi afectata calitatea invatamantului.
Profesorii, elevii si studentii din Italia au iesit deja in strada la numai cateva saptamani de la inceperea anului scolar si la cateva zile de la inceperea unui nou an universitar. Protestele au loc in 90 de orase.
Clopotelul a sunat vineri dimineata chiar si in fata Guvernului de la Roma, unde s-au strans de la primele ore ale zilei cateva zeci de persoane.

Protestatarii, influentati de vorbele lui Steve Jobs
Greva a fost organizata, potrivit sindicalistilor din invatamant, cu scopul de a trage un semnal de alarma si pentu a transmite Executivului ca "aceasta generatie nu vrea sa piarda timpul si nu intentioneaza sa se supuna politicilor acestui Guvern care continua sa distruga scoala, universitatea, cercetarea si viitorul lor si care, in acelasi timp, accentueaza criza". "Coboram in piata deoarece credem in vorbele lui Steve Jobs, potrivit caruia cine este destul de nebun in gandire poate schimba lumea", mai spun protestatarii.

Anul scolar a inceput in aceasta toamna conform orarului. In Italia, fiecare regiune stabileste data in mod autonom.

Desi toate ministerele se confrunta cu o reducere de buget liniara, egala in procente pentru toate, potrivit ministrului educatiei, Mariastella Gelmini, masurile de austeritate au ocolit invatamantul. Ministrul a explicat ca la educatie oricum se ofereau reduceri si de aceea noile masuri de austeritate nu influenteaza cu nimic sistemul de invatamant.
Concret, ministrul a spus ca va economisi peste 700 de milioane de euro din informatizarea anumitor procedee in scoli, la fel ca si din reducerea firmelor externe pentru curatenie.
Pe langa protestul de la Roma, zeci de studenti, elevi si profesori au iesit in strada la Trieste, Cagliari, Napoi, Torino si Palermo.

×