x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin a vrut să-l spânzure pe Saakaşvili de ouă

Putin a vrut să-l spânzure pe Saakaşvili de ouă

de Sînziana Stancu    |    14 Noi 2008   •   00:00

Premierul rus Vladimir Putin a vrut să-l răstoarne de la putere pe liderul georgian Mihail Saakaşvili şi să-l spânzure “de ouă”.

Dezvăluirea îi aparţine consilierului principal al preşedintelui francez Nicolas Sarkozy, Jean-David Levitte, citat de Times. Potrivit lui, Putin i-ar fi declarat acest lucru lui Sarkozy la 12 august, când preşedintele francez se afla la Moscova pentru a obţine un acord de încetare a focului între Rusia şi Georgia. Atunci, Saakaşvili se afla la Paris şi, când a aflat de declaraţia lui Putin, la pufnit un râs nervos. “Ştiam despre scenă, dar nu cunoşteam toate detaliile. E amuzantă, fără doar şi poate”, a spus liderul georgian.

INFORMAŢII SECRETE
Potrivit Times, Sarkozy ar fi ştiut, din rapoartele serviciilor de informaţii, că armata rusă urma să-l răstoarne de la putere pe Saakaşvili şi să instaleze un guvern marionetă la Tbilisi, dar preşedintele francez l-a avertizat că lumea nu ar fi acceptat aşa ceva. Oamenii lui Sarkozy susţin că acesta a fost momentul decisiv, în care preşedintele francez i-a determinat pe Dmitri Medvedev şi pe Vladimir Putin să-şi convingă comandanţii militari care voiau să invadeze Georgia, să renunţe la planurile lor.

Fragmente din dialogul celor doi lideri:
Putin: Il voi spânzura pe Saakaşvili de ouă.
Sarkozy: Să-l spânzuri?
Putin: De ce nu? Americanii l-au spânzurat pe Saddam Hussein.
Sarkozy: E adevărat, dar vrei să ajungi ca Bush?
Putin: Aici, ai dreptate!...

×
Subiecte în articol: externe