x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin afirmă că UE este afectată de propriile sancţiuni

Putin afirmă că UE este afectată de propriile sancţiuni

12 Mai 2022   •   16:17
Putin afirmă că UE este afectată de propriile sancţiuni

Sancţiunile impuse de Occident Rusiei "provoacă" o criză mondială şi generează cele mai mari dificultăţi pentru Uniunea Europeană, a afirmat joi preşedintele rus, Vladimir Putin, în timp ce la nivelul statelor europene au apărut tensiuni din cauza concesiilor care ar putea fi acordate Ungariei.

"Sancţiunile provoacă o criză globală. Iniţiatorii sancţiunilor, ghidaţi de ambiţii cu perspectivă scurtă, amplificate politic, de rusofobie, îşi afectează într-o mai mare măsură propriile interese naţionale şi bunăstarea propriilor cetăţeni. În primul rând, vedem o inflaţie accentuată în Europa", a declarat Vladimir Putin în cursul unei reuniuni pe teme economice.

"Este evident că obsesia Occidentului cu sancţiunile va conduce în mod inevitabil la cele mai dificile şi greu de gestionat consecinţe pentru cetăţenii Uniunii Europene şi pentru cele mai sărace ţări din lume", a subliniat Putin, conform postului de televiziune CNN şi cotidianului Le Figaro. Statele Unite, Uniunea Europeană şi Grupul G7 au aplicat sancţiuni financiare şi comerciale masive Rusiei din cauza invaziei militare în Ucraina.

La nivelul Uniunii Europene au apărut tensiuni din cauza concesiilor care ar urma să fie acordate Ungariei pentru a accepta noi sancţiuni împotriva Rusiei. Oficiali de la Bruxelles citaţi de site-ul Politico.eu au declarat că mai multe ţări se opun ca Ungaria să beneficieze de compensaţii dacă va accepta oprirea peste câţiva ani a importurilor de petrol din Rusia.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a discutat marţi cu premierul Ungariei, Viktor Orban, în cadrul eforturilor de a ajunge cât mai rapid la un acord pentru oprirea de către Uniunea Europeană a importurilor de petrol din Rusia. La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a deplasat luni după-amiază în Ungaria, în cadrul negocierilor cu Viktor Orban. După vizită, Ursula von der Leyen a anunţat că există "anumite progrese".

Guvernul Viktor Orban a anunţat săptămâna trecută că se opune "formei actuale" a proiectului Comisiei Europene privind oprirea etapizată a importurilor de petrol din Rusia, Ungaria argumentând că, deşi ar beneficia de o derogare, i-ar fi afectată grav securitatea energetică.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: vladimir putin