x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin avertizează UE să nu mai excludă Rusia din acordurile energetice

Putin avertizează UE să nu mai excludă Rusia din acordurile energetice

07 Apr 2009   •   00:00
Putin avertizează UE să nu mai excludă Rusia din acordurile energetice

Premierul rus a revenit cu avertizările la adresa Uniunii Europene. În primul său raport de activitate prezentat în faţa Dumei de stat, Vladimir Putin a atenţionat contra tentativelor ce vizează excluderea Rusiei din procesele de luare a deciziei în domeniul energetic şi ignorarea intereselor sale legitime, calificând aceste tentative ca fiind contraproductive, scrie Antena3.ro.

"Încercările de excludere a Rusiei din procesul global de luare a deciziilor, cu atât mai mult în sfera energetică, şi nerespectarea intereselor sale legitime sunt contraproductive. În pofida faptului că nu toate statele au interes în a vedea realizate proiectele North şi South Stream, gazoductul caspic sau oleoductul Burgas-Alexandroupolis, autorităţile ruse sunt convinse că se justifică economic, răspund normelor ecologice şi servesc întăririi securităţii energetice globale", arăta oficialul rus. Drept urmare, el a subliniat că aceste proiecte vor fi continuate.

Potrivit lui Putin, în ultima perioadă s-a înregistrat o scădere a cotei energetice în economia rusă, ceea ce înseamnă că aceasta devine şi mai competitivă. Acesta este deja cel de-al doilea avertisment în acest sens emis de Putin după ce Uniunea Europeană şi Ucraina s-au angajat să modernizeze sistemul de transport al gazelor din Ucraina şi să coopereze în domeniul energetic. Rusia s-a arătat revoltată că nu a participat la discuţii sau la semnarea acordului.

Într-o ameninţare separată Gazprom anunţa că s-ar putea reorienta spre alte pieţe decât cele europene. De altfel, Putin a anunţat cu aceeaşi ocazie că în câteva săptămâni va fi dat în folosinţă oleoductul dinte Siberia de Est spre Oceanul Pacific, până la graniţa cu China. După anunţ, acţiunile companiei petroliere ruse de transport Transneft au crescut cu 12 procente. (V.A.)

 

×
Subiecte în articol: externe