Liderii de la Kremlin sunt convinși că Statele Unite intenționează să schimbe regimul de la Moscova, teamă care alimentează tensiunile crescânde și cursa militară dintre cei doi inamici tradiționali din perioada Războiului Rece, precizează un raport al Agenției de Informații a Apărării (DIA), serviciul de informații al Pentagonului.
Ajuns în mâinile AP, raportul constituie prima evaluare neclasificată de acest fel a DIA din ultimele două decenii. Documentul menționează „adânca și permanenta neîncredere a Moscovei față de eforturile SUA de a promova democrația în lume și față de ceea ce percepe a fi campania americană de impunere a unui singur set de valori globale”. „Kremlinul este convins că SUA pun bazele pentru schimbarea regimului din Rusia, crez întărit ulterior de evenimentele din Ucraina”, scrie raportul, referindu-se la afirmațiile președintelui Vladimir Putin, care susține că administrația de la Washington a orchestrat revolta populară ce a dus la îndepărtarea, în 2014, a fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici, un aliat important al Moscovei. Rusia avea să răspundă apoi prin anexarea Crimeei și sprijinirea separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei. Din această perspectivă, raportul avertizează că Rusia „intenționează să-și folosească forța militară pentru a promova stabilitatea în termenii stabiliți” de Kremlin. Raportul susține că rușii își reconstruiesc metodic și cu succes armata, afectată de prăbușirea Uniunii Sovietice. De cealaltă parte, fără a numi SUA, președintele Vladimir Putin a declarat, miercuri, că serviciile secrete străine ar încearcă să influenţeze viaţa politică şi socială a Rusiei şi a aliaţilor săi. Putin susține că serviciile secrete străine ar folosi noi metode pentru a colecta şi a răspândi informaţii, ar efectua atacuri cibernetice şi ar încerca să recruteze agenţi care să le ofere acces la informaţii privind capacitatea de apărare a Rusiei. În 2015, Putin a semnat o lege ce a permis desemnarea unora dintre organizațiile străine active în Rusia ca „indezirabile”, fiind acuzate că doresc să influențeze viața politică și societatea rusă.
O lege votată în 2012, în Rusia, obligă ONG-urile care beneficiază de finanțare externă și au o „activitate politică” să se înregistreze ca „agent al străinătății”.