x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin și Xi, mai de încredere decât Trump!

Putin și Xi, mai de încredere decât Trump!

de Şerban Mihăilă    |    17 Sep 2020   •   09:12
Putin și Xi, mai de încredere decât Trump!

Imaginea Statelor Unite în lume s-a deteriorat serios, atingând cel mai scăzut nivel din ultimele două decenii în rândul principalilor aliați ai americanilor, dezvăluie un sondaj realizat de prestigiosul institut de cercetare sociologică „Pew Research Center”. Între cele 13 state în care s-a derulat acest studiu figurează Canada, Franța, Germania, Marea Britanie și Japonia. Concluzia șocantă este, foarte probabil, în strânsă legătură cu un alt rezultat neașteptat al studiului: oamenii au mai puțină încredere în capacitatea de conducător a președintelui Donald Trump, decât în cele ale liderilor rus, Vladimir Putin, și chinez, Xi Jinping. 

La începutul lui iulie, oficialități din administrația de la Washington și surse din serviciile americane de informații, familiarizate cu convorbirile telefonice dintre Trump și liderii lumii, dezvăluiau că șeful Casei Albe este miel cu dictatorii și zmeu cu aliații. Dacă atunci când discută cu Putin și Xi sau cu liderii turc, Recep Tayyip Erdogan, nord-coreean, Kim Jong-un, și cu prințul moștenitor saudit, Mohammed bin Salman, Trump adoptă un ton imprudent de prietenos, admirativ și plin de concesii, președintele SUA devine agresiv și intimidant în convorbirile cu principalii săi aliați, într-o manieră care s-a transformat deja într-un adevărat pericol la adresa securității naționale americane, relatau, cu consternare, sursele citate de CNN. Potrivit acestora, în timpul unor convorbiri telefonice, el i-a spus fostului premier britanic, Theresa May, că este „slabă” și „lipsită de curaj”, iar cancelarului german, Angela Merkel, că este „proastă”. Nu în ultimul rând, Trump ar fi dovedit o ostilitate periculoasă și în convorbiri purtate cu președintele Franței, Emmanuel Macron, precum și cu premierii canadian, Justin Trudeau, și australian, Scott Morrison.

Aliații îi întorc spatele

Rezultatul acestei atitudini pare să afecteze puternic imaginea SUA și a președintelui lor pe plan internațional. În timp ce Trump este creditat în medie cu rate scăzute de aprobare din partea americanilor, acesta este privit extrem de prost și în rândul aliaților, scrie „Business Insider”, citând concluziile sondajului realizat de „Pew Research Center”. Studiul a examinat atitudinile publice din 13 state aliate cu SUA și a conchis că imaginea lui Trump continuă să se înrăutățească, de când acesta a venit la conducere. Mai mult, într-o serie dintre aceste state, între care Marea Britanie, Franța, Germania, Japonia, Canada și Australia, imaginea SUA a atins cel mai scăzut nivel din ultimele două decenii, de când „Pew” a început realizarea sondajelor. În Canada, spre exemplu, doar una din cinci persoane intervievate mai are încredere în Trump, într-o scădere vertiginoasă față de rezultatul consemnat anul trecut, când șeful Casei Albe era creditat cu 51% dintre opiniile favorabile. La rândul lor, germanii l-au creditat pe Trump cu unul dintre cele mai proaste scoruri, doar 10% dintre ei având încredere în capacitatea acestuia de a conduce, față de 13%, anul trecut. Prin contrast, în 2016, rata de aprobare a germanilor pentru fostul președinte american, Barack Obama, ajungea la 86%. De altfel, în mod surprinzător, majoritatea persoanelor intervievate în cele 13 state aliate au declarat că au mai multă încredere în capacitățile președinților Putin și Xi „de a face ceea ce trebuie”, decât în cea a lui Trump, notează „Business Insider”. Doar o medie de 16% dintre participanții la studiu au încredere în capacitatea de lider a lui Trump, față de 19%, care cred în Xi, și 23%, care merg pe mâna lui Putin. Concomitent, sondajul a dezvăluit că doar 34% dintre cele 13.273 de persoane intervievate au exprimat o părere pozitivă despre SUA.

Eșec în gestionarea pandemiei

Deși, în ultimii patru ani, imaginea lui Trump s-a deteriorat constant în acest sondaj, rezultatul dat publicității marți relevă o scădere spectaculoasă a reputației SUA pe plan internațional, foarte probabil și din cauza modului defectuos în care președintele american a gestionat criza provocată de noul coronavirus. Toate cele 13 țări aliate au acordat SUA cel mai mic punctaj în lupta contra COVID-19, doar 15% dintre cei intervievați considerând că americanii au făcut „o treabă bună” pentru neutralizarea virusului. La polul opus s-a situat Germania, 76% dintre participanții la studiu având încredere în cancelarul Angela Merkel, care a fost lăudată pentru modul în care a gestionat pandemia.

 

Jurnalistul Bob Woodward a dezvăluit într-o carte recentă că Trump i-a mințit pe americani în privința gravității COVID-19.

×