x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin, turist KGB-ist, la întâlnirea Reagan − Gorbaciov

Putin, turist KGB-ist, la întâlnirea Reagan − Gorbaciov

20 Mar 2009   •   00:00
Putin, turist KGB-ist, la întâlnirea Reagan − Gorbaciov
Sursa foto: Pete Souza/

O fotografie de acum 20 de ani, făcută în timpul vizitei fostului preşedinte american Ronald Reagan la Moscova, pare să îl înfăţişeze pe actualul premier rus, Vladimir Putin, în vremea când era agent KGB, deghizat în turist.



Fotografia este semnată de Pete Souza, în prezent fotograful oficial al noului preşedinte american, Barack Obama, care pretinde că în imaginea încercuită cu roşu este chiar Putin în vremea când era spion KGB. Fotografia este pusă pe site-ul ABC News, iar articolul care o însoţeşte este semnat de Julia Alaşeieva.

Preşedintele american, Ronald Reagan, sosit în vizită la Moscova la invitaţia fostului preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov, făcea un tur în Piaţa Roşie când a fost prezentat de gazda sa unui grup de turişti aflaţi acolo în acel moment.

 
ÎNTREBĂRI SUSPECTE
Souza, care lucra atunci pentru Reagan, a adeclarat într-un interviu că i s-au părut suspecte întrebările pe care i le puneau aşa-zişii turişti lui Reagan, precum şi iniţiativa lui Gorbaciov de a-i prezenta omologului său american nişte oameni în aparenţă necunoscuţi. Întrebările turiştilor erau parcă regizate, mergeau "la ţintă" în diferite domenii care ar fi interesat Rusia, referindu-se inclusiv la anchete asupra încălcării drepturilor omului desfăşurate în Statele Unite. Souza a mai declarat că a avut ocazia să verifice mai târziu "identitatea bărbatului din stânga fotografiei, cu aparatul de fotografiat atârnându-i de gât" şi a constatat că "nu era nimeni altul decât domnul Putin".

 
CONTRAZIS
"Plantarea" ofiţerilor KGB ca observatori sub acoperire ai diferitelor evenimente sau persoane era o practică obişnuită în perioada sovietică. Când evenimentele din alte ţări ce începuseră să se desprindă o dată cu prăbuşirea Zidului Berlinului din fostul bloc sovietic prevesteau încheierea acestui război, agenţii KGB erau instruiţi cum să îi provoace pe occidentalii care veneau în Rusia.

Mărturiile lui Souza sunt contrazise de un analist politic rus, Andrei Piontkovschi, autorul mai multor cărţi despre Putin, care pretinde că sunt "neîntemeiate". "Vladimir Putin era maior şi se afla la post în Dresda, şi nu era atât de important atunci încât să fie chemat la Moscova", a afirmat Piontkovschi. Putin a fost într-adevăr ofiţer KGB în oraşul est-german Dresda, primul şi singurul post al lui în străinătate începând din 1985 şi până la căderea Zidului Berlinului. Imediat după aceea a fost rechemat la Moscova. ABC News aminteşte că o mare parte din activitatea lui Putin la Dresda nu este cunoscută încă, dar se crede că a fost un agent de rang mediu acolo.

×
Subiecte în articol: externe