x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe R.Moldova, "poligon perfect" pentru testarea metodelor de fraudare a alegerilor

R.Moldova, "poligon perfect" pentru testarea metodelor de fraudare a alegerilor

21 Iul 2009   •   00:00

O anchetă a publicaţiei Jurnal de Chişinău, realizată cu sprijinul Asociaţiei daneze pentru jurnalism de investigaţie, a ajuns la concluzia că R.Moldova este "un poligon perfect pentru testarea tehnologiilor electorale «murdare»", anunţă ediţia electronică de astăzi a acestui ziar moldovean.



Cu câteva săptamâni înainte de alegerile parlamentare din 5 aprilie, Ministerul Dezvoltării Informaţionale (MDI) a prezentat o listă a cetăţenilor cu drept de vot în care figurau 3.054 de milioane de alegători, cu aproape 800 de mii de alegători mai mult decît la legislativele precedente. Această creştere este improbabilă, deoarece "chiar şi în cei mai buni ai din punct de vedere ai sporului natural, natalitatea a fost inferioară mortalităţii în (Republica) Moldova cu 15.000-18.000 de persoane anual", a declarat Nicolae Răileanu, reprezentantul partidului politic Alianţa Moldova Noastră (AMN) la Comisia Electorală Centrală (CEC).

Au fost descoperite dovezi privind eliberarea de către MDI a sute de mii de acte de identitate "pentru o singura zi", cu care anumite persoane ar fi putut vota în diferite locuri, potrivit jurnaliştilor, care au verificat chiar în baza de date a MDI seria şi numărul cărţii de identitate, codul numeric personal şi numele mai multor persoane. În urma verificărilor, s-a descoperit că existau înregistrate zeci de persoane diferite cu aceleaşi date de pe cartea de identitate.

Potrivit datelor publicate de Serviciul de grăniceri înainte de alegerile din 5 aprilie, aproximativ 600.000 de moldoveni se aflau la acea dată în străinătate, deşi, neoficial, se vehiculează o cifră de circa un milion. În cadrul investigaţiei, jurnaliştii au declarat că au depistat zeci de exemple de persoane cunoscute ca fiind plecate peste hotare care apăreau pe listele electorale ca şi cum ar fi votat.

În legătură cu prezenţa numelor unor persoane decedate pe listele electorale, la o întîlnire cu utilizatorii de bloguri din Republica Moldova, Marian Lupu a declarat: "Au fost decedaţi care au votat la 5 aprilie? Da!". El a adăugat însă: "Ştim că au fost probleme cu listele electorale. Această problemă a fost identificată la alegerile din 2009, dar ea a fost prezentă şi la alegerile din 2005. În rest, vreau să văd probe, care ar demonstra falsificarea alegerilor", a spus Lupu.

De asemenea, investigaţia a descoperit mai multe cazuri de vot dublu, semnături false, nereguli în legătură cu votul bolnavilor psihic, votarea fără acte de identitate şi fără a avea drept de vot. Potrivit anchetei jurnalistice, reprezentantul unui partid a declarat, sub protecţia anonimatului, că mai mulţi observatori au fost "cumpăraţi" de alţi concurenţi electorali sau au fost chiar "îmbătaţi".

Preşedintele Curţii Constituţionale, Dumitru Pulbere, susţine că probele de fraudare a alegerilor aduse de opoziţie nu au fost luat în considerare pentru că aceasta trebuia să documenteze fiecare presupusă fraudă în timpul campaniei electorale, să se adreseze birourilor electorale, Comisiei Electorale Centrale, instanţelor de judecată, să fixeze încălcările în procesele verbale şi să dispună de deciziile instanţelor abilitate pe marginea presupuselor fraude.

Mediafax

×
Subiecte în articol: externe