x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Răfuială în Marea Egee. Turcia și Grecia la un pas de conflict

Răfuială în Marea Egee. Turcia și Grecia la un pas de conflict

24 Noi 2020   •   22:30
Răfuială în Marea Egee. Turcia și Grecia la un pas de conflict
Sursa foto: Hepta

Turcia a reafirmat astăzi că îşi rezervă dreptul de a desfăşura exerciţii militare în zone întinse din Marea Egee, acuzând Atena că încalcă statutul demilitarizat al anumitor insule greceşti, anunță AFP.

Marina turcă a emis acest avertisment, după anunţul Greciei privind manevre aeronavale planificate miercuri în această mare, scena unei vechi dispute între Ankara şi Atena, vecini cu relaţii tensionate.

În trei mesaje publicate pe sistemul de alertă NAVTEX, marina turcă susţine că zonele în care Grecia intenţionează să-şi desfăşoare manevrele se extind în părţile revendicate anterior de Ankara pentru a-şi desfăşura propriile exerciţii de tragere.

Marina turcă a acuzat de asemenea Grecia că a încălcat, prin anunţul manevrelor sale, „statutul demilitarizat” a şase insule, dintre care Chios, Samos şi Limnos, invocând tratatele de la Lausanne din 1923 şi Paris din 1947.

Aceste declaraţii riscă să trezească furia Atenei, care acuză regulat Ankara de provocări în Marea Egee şi în Mediterana de Est, remarcă AFP.

Tensiunile au continuat să se agraveze în ultimele luni, în special asupra unor dispute privind împărţirea imenselor resurse de gaze din estul Mediteranei, unde Grecia acuză Turcia că desfăşoară prospecţiuni în apele sale.

Navele de cercetare turceşti şi-au intensificat explorările în ultimele luni, ignorând avertismentele Uniunii Europene, care acuză Ankara de activităţi ilegale.

×
Subiecte în articol: Turcia și Grecia