x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Raport ONU: Fermele trebuie să producă cu 70% mai multă hrană până în 2050 pentru a susţine populaţia lumii

Raport ONU: Fermele trebuie să producă cu 70% mai multă hrană până în 2050 pentru a susţine populaţia lumii

28 Noi 2011   •   11:57
Raport ONU: Fermele trebuie să producă cu 70% mai multă hrană până în 2050 pentru a susţine populaţia lumii

Un raport al ONU despre resursele de hrana ale planetei arata ca un sfert din toate terenurile arabile ale lumii sunt in stare avansata de deteriorare, fapt care trebuie remediat urgent, dat fiind ca in urmatoarele patru decenii omenirea va avea nevoie de 70% mai multa hrana pentu a sustine cele noua miliarde de cetateni.

Organizatia Mondiala pentru Agricultura si Alimentatie estimeaza ca pana in 2050 productia de grau va trebui sa sporeasca cu inca un miliard de tone, la fel ca si cea de orez si alte cereale. De asemenea, productia de carne va trebui sa creasca cu inca 200 de milioane de tone.

Aceste tinte sunt greu de indeplinit, insa, dat fiind ca terenul arabil existent este deja exploatat la maximum, la nivel global, prin practici care duc la eroziunea solului si la epuizarea resurselor de apa.

Astfel, raportul ONU spune ca este necesara o "intesnsificare prin practici sustenabile" a productivitatii agricole utilizandu-se terenurile actuale.

Raportul avertizeaza ca incalzirea globala, alaturi de exploatarea neadecvata a terenului agricol au dus la o scadere a productivitatii, fata de ultima jumatate de secol.

In perioada 1961 - 2009, productia agricola la nivel mondial a crescut cu 150%, chiar daca terenurile agricole s-au extins cu doar 12%, multumita introducerii de tehnologii noi si de pesticide performante. In prezent, insa, 25% din terenul arabil al planetei este "in stare avansata de degradare", 8% este in "stare moderata de degradare", 36% "in stare usoara de degradare", in timp ce "10% prezinta semne de imbunatatire".

In Europa Occidentala, agricultura intensiva a dus la poluarea solului si a surselor de apa, afectand si biodiversitatea. In regiunile muntoase din Himalaya, din Anzi, din Platoul Etiopian si din sudul Africii, eroziunea solului a fost agravata si de o intensificare a indundatiilor. In schimb, in Asia de Sud-Est, o parte din culturile de orez au fost abandonate, din cauza migrarii taranilor catre orase.

Raportul mai arata ca in toata lumea apele curgatoare tind sa sece si sa devina din ce in ce mai sarate, in timp ce panzele freatice sunt tot mai poluate din cauza folosirii intensive a pesticidelor.

Raportul spune ca pana in 2050 sistemele de irigare trebuie sa-si sporeasca eficienta, in prezent nefiind utilizate la capacitate maxima. Organizatia Mondiala pentru Agricultura si Alimentatie a propus cresterea investitiilor in agricultura, precum si in fermele piscilole.

Potrivit agentiei, pentru indeplinirea obiectivelor pentru 2050 vor fi necesare investitii de 1.000 de miliarde de dolari in sisteme de irigatii si gestiune a apelor in tarile in curs de dezvoltare, precum si de 160 de milioane de dolari pentru conservarea solului si lucrari de consolidare a barajelor pentru prevenirea indundatiilor.

×