Autoritatile de la Sofia nu lupta eficient impotriva coruptiei, in ciuda mustrarilor regulate ale Executivului de la Bruxelles si a viitorului raport de monitorizare care ar trebui sa decida aderarea Bulgariei la UE. Aceasta situatie s-ar putea explica prin faptul ca printre politicieni se afla cei mai multi corupti.
Un raport dat ieri publicitatii de Centrul pentru Studiul Democratiei dezvaluie ca, in 2005, cazurile de coruptie in loc sa se imputineze, conform cerintelor repetate ale oficialilor europeni, au "inflorit", spre deznadejdea diplomatilor bulgari, care vad deja "sabia Bruxellesului" deasupra capului si integrarea in Uniunea Europeana amanata pentru 2008. IN "BUZUNARUL" PARTIDELOR. In fiecare luna, bulgarii de rand dau mita 66.500 de euro, iar in fiecare zi peste jumatate de milion de euro intra in "cuferele" partidelor politice din finantari ilegale sau din deturnarea banilor publici. Numai in 2005, partidele au reusit sa obtina in mod ilegal din contractele publice peste 164 de milioane de euro, remarca studiul institutului indepedent din Sofia. Nivelul coruptiei in Bulgaria a crescut semnificativ in 2005 comparativ cu 2004, avand in vedere ca aproximativ 120.000 de noi acte de coruptie au fost comise anul trecut in fiecare luna, dintre care doar 72 au ajuns in fata Justitiei in prima jumatate a lui 2005. "Daca in anii â90 coruptia insemna deturnarea de fonduri bancare sau mita pentru privatizarea unor companii, in prezent ea este legata de fondurile de preaderare ale UE si de sustragerea de la plata TVA", explica autorii raportului. EXPERT URMARIT. Raportul nu i-a demoralizat insa pe oficialii de la Sofia. Ei au ales firma lui Shimon Sheves, fost consilier in campania electorala a Partidului Social-Democrat din Romania, sa le faca lobby la Bruxelles in vederea aderarii la UE in 2007, informeaza Agentia Novinite. Sheves, gasit vinovat in Israel pentru frauda si abuz de incredere, i-a mai ajutat pe bulgari si in negocierile privind recuperarea datoriei irakiene.
|
TRANSFORMARE
Cazurile de coruptie putin importante sunt sanctionate, in timp ce impunerea unor sanctiuni si confiscarea bunurilor nu sunt aplicate marilor corupti care dispun in continuare de resursele lor economice" Alexander Stoianov politolog in cadrul Centrului pentru Studiul Democratiei |
Citește pe Antena3.ro