x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Exclusiv. Raport SBU: Rusia pregătește federalizarea Ucrainei și instalarea unui guvern pro-rus

Exclusiv. Raport SBU: Rusia pregătește federalizarea Ucrainei și instalarea unui guvern pro-rus

25 Feb 2022   •   09:17
Exclusiv. Raport SBU: Rusia pregătește federalizarea Ucrainei și instalarea unui guvern pro-rus
Sursa foto: Hepta

Presa ucraineană a prezentat un raport al SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei) în care este dezvăluit planul operațional al Federației Ruse de cucerire a capitalei Kiev.

Conform planului operațional al Federației Ruse, este planificată capturarea aeroportului din Kiev (una sau două zile) și a mijloacelor de control al traficului aerian de către forțe de până la 2.000 de soldați din trupele speciale, vehicule blindate și forțe aeriene. Operațiunea va fi sustinută cu aeronavele A-50 în spațiul aerian al Belarusului și Rusiei, potrivit portalului ZN.ua.

Prima parte a atacului este planificată să vină din Belarus și va fi făcută cu elicoptere sau cu avioane de vânătoare

În același timp, grupurile de sabotaj aflate deja în Ucraina trebuie să saboteze rețelele electrice și substațiile pentru a deconecta o mare parte a orașului de la electricitate și comunicații, provocând panică în rândul populației.

Potrivit sursei, unele grupuri de provocatori organizează deja  incendieri și jafuri pentru a semăna și mai mult panica și a concentra atenția organelor de drept pe stabilizarea situației securității publice, și nu pe găsirea sabotorilor și spionilor.

Totodată, raportul face referire și la organizarea unui un atac cibernetic masiv asupra autorităților și a altor site-uri vitale din Ucraina.

Înainte de acesta, vor fi intensificări pe front, posibile provocări de-a lungul întregii granițe cu Ucraina, care vor obliga conducerea militaro-politică să retragă pe linia de apărare majoritatea trupelor pregătite de luptă, ca urmare va fi un număr mic de trupe la Kiev.

Scopul principal îl reprezintă blocarea Kievului, a comunicațiilor și a canalelor de control a trupelor, precum și sechestrarea/distrugerea arsenalelor, semănarea panicii și crearea condițiilor pentru ieșirea în panică a „coloanelor necontrolate de refugiați” din Kiev, care vor bloca autostrăzi/ drumuri, împiedicând deplasarea trupelor, inclusiv instituțiile de aplicare a legii pe drumurile din capitala Ucrainei.

Documentul menționează și planificarea unor acțiuni de capturare și control al principalelor autorități - Biroul Președintelui Ucrainei, Statul Major, Guvernul, Rada Supremă (Parlamentul Ucrainei) și păstrarea acestora până la sosirea forțelor principale.

Operațiunea este concepută pentru a se derula intr-o singură zi, de dimineata până seara. Data operațiunii este necunoscută, fiind așteptată în zilele următoare, în funcție de vreme, de evoluția situației politice din lume și de procesul de negocieri.  Scopul vizat este capturarea conducerii statului (nu se precizează pe cine anume) și de a obliga respectivele persoane să semneze un acord de pace în condițiile rușilor - sub șantaj și posibilitatea morții unui număr mare de civili.

„Cine controlează capitala – controlează statul”

Chiar dacă o parte din conducerea țării va fi evacuată, unii politicieni pro-ruși vor putea „să-și asume responsabilitatea” și să semneze documente, invocând „scăparea” conducerii politice de la Kiev.

Drept urmare, Ucraina poate fi împărțită în două părți - pe principiul Germaniei de Vest și de Est (sau Coreea de Nord și de Sud). În același timp, Federația Rusă va recunoaște partea legitimă a Ucrainei care va semna aceste acorduri și va fi loială Federației Ruse. Potrivit sursei, principiul de acțiune al invadatorilor este: „cine controlează capitala – controlează statul”.

 

×
Subiecte în articol: Ucraina Rusia