x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Raportul Chilcot - Blair susţine că îşi va asuma pe deplin responsabilitatea pentru orice greşeli comise în războiul din Irak

Raportul Chilcot - Blair susţine că îşi va asuma pe deplin responsabilitatea pentru orice greşeli comise în războiul din Irak

06 Iul 2016   •   14:33
Raportul Chilcot - Blair susţine că îşi va asuma pe deplin responsabilitatea pentru orice greşeli comise în războiul din Irak

Fostul premier britanic Tony Blair a declarat că îşi va asuma pe deplin responsabilitatea pentru orice greşeli, fără excepţie sau scuze, după publicarea, miercuri, a raportului comisiei create în urmă cu şapte ani pentru a ancheta implicarea Marii Britanii în războiul din Irak, relatează Reuters.

Fostul premier a precizat că a luat cu bună credinţă decizia de a participa la războiul din Irak şi că şi acum crede că a fost mai bine ca Saddam Hussein să fie înlăturat.

De asemenea, Tony Blair susţine că nu crede că înlăturarea lui Saddam Hussein este cauza terorismului cu care ne confruntăm astăzi în Orientul Mijlociu sau în alte părţi ale lumii.

"Am ajuns la concluzia că Marea Britanie a decis să se alăture invaziei din Irak înainte ca toate alternativele paşnice pentru a obţine dezarmarea (ţării) să fie epuizate. Acţiunea militară nu era inevitabilă la acel moment", a precizat John Chilcot, preşedintele comisiei de anchetă.

Evaluările privind gravitatea ameninţării reprezentate de armele irakiene de distrugere în masă au fost prezentate cu o siguranţă nejustificată, a mai declarat el.

El a spus de asemenea că planurile Marii Britanii pentru perioada de după invazie au fost 'complet inadecvate'.

"În pofida avertismentelor, consecinţele invaziei au fost subestimate. Planificarea şi pregătirile pentru Irak după Saddam Hussein au fost complet inadecvate", a adăugat Chilcot, al cărui raport face un bilanţ dur al acţiunii premierului de atunci, laburistul Tony Blair.

În plus, circumstanţele în care s-a decis că există o bază legală pentru acţiunea militară a Marii Britanii au fost "departe de a fi satisfăcătoare", se mai arată în raport. AGERPRES

×
Subiecte în articol: tony blair raportul chilcot