x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rata inflaţiei în Turcia a încetinit la 61,78%, ajungând la cel mai redus nivel din 2022

Rata inflaţiei în Turcia a încetinit la 61,78%, ajungând la cel mai redus nivel din 2022

de Redacția Jurnalul    |    05 Aug 2024   •   20:45
Rata inflaţiei în Turcia a încetinit la 61,78%, ajungând la cel mai redus nivel din 2022

Rata anuală a inflaţiei în Turcia a înregistrat în iulie cel mai sever declin din ultimii aproape doi ani, o încetinire atribuită în mare măsură efectelor de bază, pe care oficialii le-ar putea ignora, deoarece se concentrează mai mult pe riscurile imediate la adresa preţurilor, transmite Bloomberg.

Conform datelor publicate luni de Institutul de Statistică (TurkStat), inflaţia s-a redus la 61,78% luna trecută, de la 71,6% în iunie şi 75,45% în mai. Analiştii se aşteptau la un nivel de 62% în iulie.

În ritm lunar, rata inflaţiei a fost de 3,23% luna trecută, de la 1,64% în iunie şi peste previziunile analiştilor. Majorarea vine în urma unor creşteri ale costurilor cu apa şi electricitatea.

Luna trecută, guvernatorul Băncii Centrale a Turciei, Fatih Karahan, declara pentru Bloomberg că, deşi se aşteaptă la o inflaţie mai ridicată în urma creşterii acestor costuri, ele nu vor distorsiona perspectiva generală.

Inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, s-a atenuat în iulie la 60,2% de la 71,4% în iunie.

"Impactul modificării preţurilor la energie asupra aşteptărilor inflaţioniste va fi de scurtă durată. Din septembrie, aşteptările inflaţioniste vor continua să se ajusteze descrescător, reflectând înăsprirea politicii privind veniturile şi continuarea încetinirii cererii interne", au apreciat economiştii de la Goldman Sachs Group Inc.

În contextul turbulenţelor de pe pieţele financiare mondiale, pe fondul temerilor privind o posibilă recesiune în SUA, lira turcească s-a depreciat cu 0,4% faţă de dolar, în timp ce indicele BIST 100 al Bursei de la Istanbul a scăzut cu 7%.

Oficialii Băncii Centrale a Turciei se aşteaptă ca rata anuală a inflaţiei să scadă până la finalul anului la 38%.

Totuşi, mulţi economişti estimează ca la finalul anului rata anuală a inflaţiei în Turcia să depăşească ţinta Băncii Centrale a Turciei, de 38%. Evoluţia inflaţiei va determina şi momentul reducerii dobânzilor.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: rata Turcia inflaţie