x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Război în Orientul Mijlociu. Proteste de amploare în marile orașe ale lumii, la un an de la atacul Hamas în Israel

Război în Orientul Mijlociu. Proteste de amploare în marile orașe ale lumii, la un an de la atacul Hamas în Israel

de Redacția Jurnalul    |    06 Oct 2024   •   20:20
Război în Orientul Mijlociu. Proteste de amploare în marile orașe ale lumii, la un an de la atacul Hamas în Israel
Sursa foto: Hepta

Mii de persoane din întreaga lume protestează împotriva războiului din Orientul Mijlociu, în apropierea zilei de 7 octombrie, când au început atacurile mișcării palestiniene Hamas asupra Israelului.

Mii de protestatari au ieșit pe străzi în marile orașe din întreaga lume, sâmbătă și duminică, cerând încetarea vărsării de sânge în Gaza și în Orientul Mijlociu, înainte de prima aniversare a atacului mortal al Hamas asupra Israelului, scrie Reuters.

Circa 40.000 de manifestanți pro-palestinieni au mărșăluit prin centrul Londrei, în timp ce mii s-au adunat la Paris, Roma, Manila, Cape Town și New York City. Demonstrații au avut loc și în apropierea Casei Albe din Washington, protestând împotriva sprijinului acordat de SUA Israelului în campaniile militare din Gaza și Liban.

New York

Protestatarii din Times Square din New York au scandat sloganuri precum: „Gaza, Liban vă veți ridica, poporul este de partea voastră”. Ei purtau pancarte prin care cereau un embargo asupra armelor împotriva Israelului.

Războiul din Gaza a fost declanșat atunci când militanții palestinieni Hamas au atacat sudul Israelului la 7 octombrie 2023, ucigând 1.200 de persoane și luând aproximativ 250 ca ostatici, conform numărătorii israeliene.

Atacul militar ulterior al Israelului asupra Gazei a ucis aproape 42.000 de palestinieni, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza. Acesta a devastat enclava, strămutând aproape întreaga populație de 2,3 milioane de locuitori și provocând foamete.

Jackarta

La Jakarta, capitala Indoneziei, cea mai populată țară cu majoritate musulmană din lume, cel puțin 1.000 de protestatari pro-palestinieni s-au adunat duminică dimineața lângă ambasada SUA, cerând Washingtonului să înceteze furnizarea de arme către Israel.

Alte proteste au fost planificate duminică în mai multe orașe.

Londra

Sâmbătă, la Londra, contramanifestanții au fluturat steaguri israeliene în timp ce participanții la marșul pro-palestinian treceau pe lângă ei. Au avut loc 15 arestări în marja protestelor, potrivit poliției, care nu a precizat dacă persoanele reținute făceau parte din ambele grupuri.

Roma

La Roma, poliția a lansat gaze lacrimogene și tunuri cu apă după ce au izbucnit ciocniri. Aproximativ 6.000 de protestatari au sfidat interdicția de a mărșălui în centrul orașului înainte de aniversarea din 7 octombrie.

Berlin

La Berlin, un protest a atras aproximativ 1.000 de manifestanți cu steaguri palestiniene, care au scandat: „Un an de genocid”. Războiul din Gaza a dus la acuzații de genocid împotriva Israelului la Curtea Mondială, pe care Israelul le neagă. Demonstranții germani au criticat, de asemenea, ceea ce au numit violența poliției împotriva protestatarilor pro-palestinieni. Susținătorii Israelului din Berlin au protestat împotriva antisemitismului în creștere. Au izbucnit încăierări între poliție și protestatarii pro-palestinieni.

În ultimul an, amploarea crimelor și a distrugerilor din Gaza a atras unele dintre cele mai mari demonstrații globale din ultimii ani, inclusiv în SUA, unde au avut loc săptămâni de tabere pro-palestiniene în campusurile universitare.

Paris

La Paris, protestatarul libanezo-francez Houssam Houssein a declarat: „Ne temem de un război regional, deoarece există tensiuni cu Iranul în acest moment, și poate cu Irakul și Yemenul”. Houssein a adăugat: „Chiar trebuie să oprim războiul, pentru că acum a devenit insuportabil”.

Manila

În Manila, activiștii s-au confruntat cu poliția antirevoltă după ce au fost împiedicați să organizeze o demonstrație în fața ambasadei SUA din capitala filipineză împotriva sprijinului acordat de Washington Israelului.

SUA și aliații susțin dreptul Israelului la autoapărare

Activiștii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la retorica antisemită și islamofobă din cadrul unor proteste și contra-proteste legate de conflict. Apărătorii drepturilor au avertizat cu privire la creșterea amenințărilor la adresa musulmanilor și evreilor din întreaga lume.

Statele Unite și alți aliați au susținut dreptul Israelului la autoapărare, însă Israelul s-a confruntat cu o condamnare internațională amplă pentru acțiunile sale din Gaza și acum pentru bombardarea Libanului.

Premierul Benjamin Netanyahu afirmă că guvernul său acționează pentru a preveni repetarea atacului Hamas din 7 octombrie.

Războiul din Gaza s-a extins în regiune, atrăgând grupuri susținute de Iran în Liban, Yemen și Irak. Israelul a intensificat puternic campania din ultimele săptămâni în Liban. Iranul a lansat un tir de rachete împotriva Israelului săptămâna aceasta, la care Israelul nu a răspuns încă.

×