x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Razboiul prizei

Razboiul prizei

de Camelia Muntean    |    02 Noi 2005   •   00:00
Razboiul prizei

Transnistria si Moldova se cearta din nou, la numai doua zile dupa ce au revenit la masa negocierilor. De aceasta data nu este vorba despre separatism si nesupunerea Tiraspolului, ci despre energia electrica.

Administratia centralei electrice de la Cuciurgan, aflata pe teritoriul Transnistriei, a amenintat ca va opri livrarea de energie electrica, incepand de ieri, daca Guvernul moldovean nu va accepta sa cumpere curentul la un tarif majorat cu 30%. Republica Moldova depinde in proportie de 60% de curentul electric de la Cuciurgan si importa din Rusia gaze naturale care tranziteaza teritoriul controlat de regimul separatist de la Tiraspol. In cazul unei crize energetice, spune Anatol Barbei, reprezentantul Agentiei Nationale pentru Reglementari Energetice, grupul Union Fenosa, principalul furnizor de electricitate in Republica Moldova, are incheiate contracte de rezerva.

CONOTATII POLITICE. Potrivit analistului pe probleme economice Igor Volnitchi, decizia administratiei centralei ar avea mai mult conotatii politice, fiind vorba despre un mic santaj. Cererea de majorare a tarifului la energia electrica se inscrie perfect in contextul relatiilor moldo-ruse tensionate din ultima vreme, in special dupa ce presedintele Vladimir Voronin a respins asa-numitul plan rusesc de reglementare a problemei transnistrene. Analistii economici considera ca autoritatile de la Chisinau vor accepta pentru inceput cumpararea curentului electric la tarife majorate, insa in paralel vor cauta surse alternative. Un posibil furnizor ar putea fi chiar Romania.

MANA MOSCOVEI. Dupa revolutiile colorate si o serie de esecuri ale politicii rusesti in spatiul postsovietic, Moscova s-a decis sa educe fostele republici "fratesti" prin metode economice. Presiunea economica asupra Chisinaului nu s-a limitat la simplul anunt al ofensivei gazelor, ci a actionat si in domeniul exportului Chisinaului, de la care Moscova s-a decis sa nu mai cumpere vin, produs ce aducea sume importante Moldovei.

Presedintele Vladimir Voronin nu se lasa insa impresionat, el declarand ca "moldovenii sunt gata sa traiasca si fara exporturile de vinuri in Rusia. Va fi greu, dar suntem determinati sa traim in frig, sa inghetam fara gazul rusesc, dar nu vom ceda".

×
Subiecte în articol: externe