x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Razie în abatoarele germane, din cauza “sclaviei salariale”

Razie în abatoarele germane, din cauza “sclaviei salariale”

de Istvan Deak    |    30 Iun 2013   •   18:54
Razie în abatoarele germane, din cauza “sclaviei salariale”

Jurnalul Naţional v-a prezentat, pe larg, în mai multe rânduri, situaţia românilor victime ale “sclaviei salariale” din industria germană a cărnii. În plină campanie electorală, televiziunea publică germană ARD a prezentat recent un documentar despre drama acestora. Prezentând filmul, cotidianul Suddeutsche Zeitung scria despre “salarii mizere, condiţii inumane, umilinţă şi şomaj”. “Vorbim despre trafic de persoane şi crimă organizată. Ce se petrece în abatoare este mai mult decât exploatare”, nota ziarul.

Munca la negru, evaziune
Autorităţile suspectează de multă vreme că în abatoarele germane este practicată, în masă, munca la negru, comentează dw.de. În contextul discuţiilor despre “condiţiile chinezeşti de lucru”, autorităţile germane au efectuat razii la mai multe abatoare, anchetând 22 de persoane şi o reţea formată din mai multe zeci de firme. Anchetatorii suspectează faptul că, prin angajarea la negru de muncitori români şi polonezi, firmele respective ar fi prejudiciat statul cu mai multe milioane de euro, reprezentând neplata impozitelor şi asigurărilor sociale.

Precedentul
O razie asemănătoare a avut loc şi acum 7 ani. În urma acţiunilor de la acea vreme, un angajator german a fost condamnat în 2010 la cinci ani şi jumătate de închisoare. Documentele relevante pentru respectivul caz, strânse de anchetatori, au umplut o întreagă sală de sport.
Din cauza amplorii cazului, acesta a fost redirecţionat către autorităţile competente din Düsseldorf. Zeci de abatoare ar fi fost "aprovizionate", prin intermediul unor persoane specializate în domeniu, cu forţă de muncă ieftină. De multe ori, numărul foarte mare de muncitori închiriaţi a decimat personalul respectivelor abatoare. Guvernul belgian a depus o plângere la Comisia European, acuzând Germania de politici de dumping şi concurenţă neloială. Autorităţile belgiene arată că această "concurenţă a mâinii de lucru ieftine a dus în sapă de lemn şi procesatorii de carne din Belgia şi favorizează apariţia unui turism de măcelari".


×
Subiecte în articol: romani in Germania