x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rebelii din Alep se retrag din partea veche a orașului

Rebelii din Alep se retrag din partea veche a orașului

de Şerban Mihăilă    |    08 Dec 2016   •   11:03
Rebelii din Alep se retrag din partea veche a orașului
Sursa foto: Hassan Ammar/AP

După zile întregi de lupte sângeroase, rebelii sirieni s-au retras din zona veche a orașului Alep. Forțele loiale regimului de la Damasc controlează acum aproximativ 75 la sută din partea de est a orașului, ocupată în ultimii patru ani de grupările rebele, a anunțat BBC, citând Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

 

Rebelii mai controlează în prezent o zona mică din nord-estul celui de-al doilea oraș ca mărime din Siria și au început să se retragă spre sudul Alepului, unde ocupă încă mai multe cartiere. Ei au abandonat, ieri dimineață, partea veche a orașului, după un bombardament violent declanșat de trupele guvernamentale cu o noapte înainte. Atacul s-a soldat cu cel puțin 15 morți, au precizat lideri ai OSDO. Potrivit acelorași surse, zeci de mii de civili se află încă în zonele ocupate de rebeli, iar situația lor este disperată, din cauza lipsei alimentelor și a medicamentelor.

De asemenea, spitalele nu mai sunt funcționale și mai multe familii încearcă să fugă din oraș pe cont propriu, fiind prinse în focul încrucișat dintre cele două tabere. Într-o declarație a Consiliului de conducere al rebelilor din Alep, se precizează că populația civilă „se află într-un mare pericol”. Liderii rebelilor afirmă că vor fi de acord cu orice inițiativă umanitară care ar diminua drama civililor. „Locuitorii ar trebui să fie protejați sau evacuați într-o zonă sigură, departe de partizanii lui Assad”, se arată în comunicat.   

Rusia și Assad nu iartă pe nimeni

Consiliul de conducere al rebelilor din Alep a propus un armistițiu umanitar imediat, de cinci zile, pentru evacuarea civililor din zona de conflict. De asemenea, Consiliul mai propune evacuarea, sub supraveghere ONU, a 500 de persoane care necesită tratament de urgență, evacuarea civililor la nord de Alep și negocieri asupra viitorului orașului.

De cealaltă parte, guvernul sirian s-a declarat împotriva oricărui armistițiu, iar Rusia și China și-au exercitat dreptul de veto și au respins, luni, o rezoluție a Națiunilor Unite în privința unui armistițiu de o săptămână la Alep. Kremlinul consideră că  o încetare temporară a focului le-ar da rebelilor timp să se regrupeze, în condițiile în care, în ultima perioadă, armata siriană a obținut, cu sprijinul contingentelor ruse, victorii importante pe frontul din Alep. Din 2011 și până în prezent, este a șasea oară când Rusia își exercită dreptul de veto asupra unei rezoluții a Consiliului de Securitate al ONU în dosarul sirian.

Cancelarul german, Angela Merkel, a calificat drept „o rușine” incapacitatea comunității internaționale de a veni în ajutor civililor din Alep și a afirmat că responsabilitatea o poartă regimul sirian și aliații rus și iranian ai acestuia. „Ceea ce se întâmplă la Alep este o rușine (...) Este o rușine că nu am reușit să creăm culoare umanitare, însă trebuie să încercăm în continuare", a spus ea. „Siria este scufundată într-un război teribil", a declarat Merkel, arătând cu degetul spre Rusia pentru sprijinul acordat președintelui Assad.

 

„E o eroare să credem că evenimentele din Alep pot fi considerate o victorie pentru Assad sau Putin” - Boris Johnson, ministrul britanic de Externe

×
Subiecte în articol: alep rebeli