Amprentele vor fi luate numai acelor persoane care au peste 14 ani şi nu-şi pot dovedi identitatea în alt mod, potrivit ghidului pentru recensămîntul taberelor, trimis ieri prefecţilor din Roma, Milano şi Napoli de către Ministrul de Interne Italian, Roberot Maroni, anunţă ANSA.
Amprentele vor fi luate numai acelor persoane care au peste 14 ani şi nu-şi pot dovedi identitatea în alt mod, potrivit ghidului pentru recensămîntul taberelor, trimis ieri prefecţilor din Roma, Milano şi Napoli de către Ministrul de Interne Italian, Roberot Maroni, anunţă ANSA. Cei trei prefecţi au fost desemnaţi în această primăvară ca şi comisari extraordinari pentru romi, avînd în vedere numărul mare de nomazi aflaţi aflaţi în zonele lor de autoritate (Lazio, Lombardia, Campania).
Pentru minorii cu vîrste între şase şi 14 ani, ghidul stabileşte că "amprentele pot fi prelevate numai în scopul eliberării unui permis de şedere, în cazul în care acesta este solicitat de către autorităţi” sau "în diverse cazuri necesare, cu acordul procuraturii Republicii luat de Tribunalul pentru minori şi prin intermediul poliţiei judiciare”.
Sub limita de 6 ani, amprentarea poate fi făcută "cu acordul Tribunalului pentru minori, numai în cazuri excepţionale, pentru minori abandonaţi sau pentru aceia dintre ei în privinţa cărora există temerea că sunt abuzaţi”.
În cazul persoanelor care au peste 14 ani, determinarea formei de recunoaştere va fi lăsată la alegerea prefectului (descriptivă, fotografică, dactiloscopică, antropometrică), dar amprentele trebuie să fie prelevate "conform procedurilor prevăzute de lege, în cazurile în care identitatea nu e sigură şi în lipsa oricărui alt tip de document”. Toate procedurile, se mai precizează în ghid, "trebuie făcute în spiritul respectului faţă de persoană şi în condiţii de confidenţialitate”.
Cît despre amprentele deja prelevate (prefecţii din Milano şi Napoli au prelevat deja amprente digitale de la nomazi, în unele cazuri chiar minori), dacă acestea au fost luate în alt mod decît cel prevăzut de ghidul pentru recensămînt, "nu vor putea fi utilizate sau arhivate”.
Nu va exista nici o bancă de date; informaţiile recoltate vor fi păstrate conform normelor prevăzute pentru toţi ceilalţi cetăţeni, în responsabilitatea autorităţilor desemnate (oficiul de stare civilă, poliţia, asistenţă socială etc). Recensămîntul din tabere are caracter social, asistenţial şi integraţional, mai susţine ghidul.
Citește pe Antena3.ro