x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Relaţiile româno-italienie, în corzi din cauza unui cerşetor minor

Relaţiile româno-italienie, în corzi din cauza unui cerşetor minor

de Mircea Opris    |    04 Feb 2009   •   00:00
Relaţiile româno-italienie, în corzi din cauza unui cerşetor minor

Situaţia unui copil de 4 ani creează tensiuni între autorităţile române şi cele italiene, după ce, luni, Curtea de Apel Timişoara a decis respingerea recursului declarat de Direcţia  pentru Protecţia şi Drepturile Copilului Caraş- Severin împotriva sentinţei Tribunalului Caraş- Severin, prin care s-a stabilit în primă instanţă ca minorul Graţian Gruia să revină în mediul familial.



Familia lui Graţian Gruia, un copil de 4 ani, aşteaptă ca băieţelul să se întoarcă acasă la Bocşa, încă din luna iulie 2007. Atunci, acesta a fost luat de către poliţia italiană din braţele bunicii sale din faţa unui supermarket din Tivoli Terme. La procesul de la Timişoara,  Ministerul Afacerilor Externe din Italia, prin Consulatul General de la Timişoara a avut un reprezentant, care a insistat ca Graţian Gruia să rămână în îngrijirea autorităţilor pentru protecţia copilului şi să nu fie redat familiei sale naturale.


Autorităţile susţin că micuţul era exploatat de familie

La vârsta de 2 ani, Graţian, împreună cu mama şi bunicii din partea ei, a ajuns în Italia, în vizită la nişte rude. În mai 2007, băieţelul a fost ridicat de pe stradă de poliţia italiană, din faţa unui supermarket din Tivoli Terme. Băieţelul în vârstă de 4 ani a fost ridicat de pe stradă de poliţia italiană, care susţine că l-au găsit cerşind în faţa unui supermarket.

În raportul trimis de partea italiană reprezentanţilor ANPDC se arată că: "Bunica îl bătea şi îl ţinea cu ea pe stradă în scopul de a impresiona trecătorii şi de a obţine foloase necuvenite ca urmare a practicării cerşetoriei". De altfel, Olguţa Gruia, bunica micuţului, a fost cercetată penal la Roma, pentru rele tratamente aplicate mi norului, iar autorităţile italiene au considerat că mama copilului nu este capabilă de a avea grijă de el. Acelaşi raport mai prevede şi că Graţian ar fi trebuit să fie adoptat de rudele din Italia.

În octombrie 2008, Graţian a fost repatriat şi dat în grija unui asistent maternal. Tribunalul Caraşa decis revenirea minorului în mediul familial, iar ANPDC a făcut recurs. "Graţian era ţinut în condiţii mizere, era abuzat şi neglijat. Date fiind condiţiile existente, riscul ca odată reîntors în familie să ajungă din nou la cerşit există. De aceea, considerăm că el nu trebuie să fie reintegrat în familia sa în acest moment", susţine Mioara Bogdan, secretar general al ANPDC.


Au abuzat autorităţile italiene?

Din luna mai 2007, familia Gruia din Bocşa trăieşte cu durerea în suflet. Unul dintre cei mai tineri membri al familiei, Graţian, în vârstă de doi ani şi şase luni, se află în custodia autorităţilor din capitala Italiei, Roma. Povestea este foarte întortocheată. încă din ianuarie 2007, familia nu mai ştia nimic de copilul care i-a fost smuls de carabinieri bunicii din braţe în centrul oraşului. Bunicul, Saşa Gruia, declara că "în luna mai, soţia mea aflată la Roma a ieşit cu copilul la cumpărături. Copilul voia să se joace cu o maşinuţă pe trotuar, dar soţia mea l-a tras deoparte să nu-l calce maşinile de pe strada de care copilul se apropiase prea mult. Totul părea normal, dar după puţin timp, soţia mea a simţit o lovitură şi cineva i-a smuls copilul din braţe. Erau carabinierii care l-au luat şi l-au dus la chestură". De aici lucrurile au luat-o pe un făgaş greu de imaginat. A urmat un fel de anchetă, un simulacru în care femeia pretinde că nu i s-a permis nimic. Mai mult chiar, pentru a i se putea lua copilul din braţe, bătrâna a fost bătută şi trântită la podea, aceasta de faţă cu nepoţelul de doar doi ani. După discuţii şi împotrivirea femeii care nu s-a lăsat intimidată, crezând că băieţelul a fost bruscat, pe Olguţa - bunica băiatului, au ţinut-o o seară la arest şi apoi i s-a spus ,,mergi acasă, copilul e la mama sa". Ajunsă afară, în familie, femeia a avut parte de un nou şoc: copilul nu era nicăieri. Mai mult chiar, mama copilului, Garţiela, ştia că fiul ei, micuţul Graţian, se află cu bunica lui în chestură. Nu au mai fost primite înăuntru şi nici nu li s-a dat vreo explicaţie. Li s-a spus doar că Garţian a fost luat din familie pentru rele tratamente şi că a fost dus într-un centru de plasament din Roma. De atunci, mama nu şi-a mai văzut copilul. Graţiela spune că "Am plâns la uşile tuturor autorităţilor, nu ne ascultă nimeni". Bunicul copilului, Saşa Gruia, spune că "nici unui criminal nu i se refuză unele drepturi, şi acela are dreptul la un vorbitor, îşi  vede familia, dar nouă, nu ni s-a permis nimic. De unde pot eu să ştiu că nepotul meu trăieşte? La câte se întâmplă în ziua de azi, poate a fost omorât şi i s-au luat organele. Lumea este rea, dovadă că acest copil a fost luat din familia lui din braţele bunicii care l-a crescut". 


 

Romii, săraci afară, bogaţi acasă

Conform Direcţiei pentru Protecţia Copilului Caraş-Severin, cei zece membri ai familiei Gruia împart cinci camere şi trăiesc din pensia alimentară a lui Graţian şi din indemnizaţiile de handicap de care beneficiază rudele sale. Realitatea de la ei de acasă contrazice acest raport. Mama băiatului şi familia ei trăiesc în condiţii mai mult decât decente. Casa de pe Strada Măgura are cel puţin 12 camere - toate mobilate şi curate. Aparatura electrocasnică este prezentă peste tot: de la maşini de spălat şi până la televizoare şi frigidere. Toată lumea aptă de muncă din casă este la lucru şi au salarii bune. Încă de acum doi ani, familia a făcut o serie de sesizări la toate autorităţile române, dar nu s-a rezolvat nimic. De copil nu a mai auzit nimeni. Bunica băiatului, Olguţa, nu înţelege de ce dacă este vinovată, nu o bagă la puşcărie pe ea şi au luat abuziv copilul de lângă familie.

 

Decizia îi nemulţumeşte pe italieni

Curtea de Apel Timişoara a confirmat soluţia instanţei de fond din Reşiţa şi a decis la rândul său că minorul Graţian trebuie să revină în mediul său natural, familial, pentru a fi crescut, îngrijit şi educat de către mama sa biologică. Soluţia Curţii de Apel Timişoara, pronunţată în dosarul nr. 3018/115/2008 este irevocabilă. Procesul a fost intens monitorizat de către autorităţile italiene. La cererea expresă a Ministerului Afacerilor Externe din Italia, Consulatul General de la Timişoara a avut un reprezentant la procesul de ieri. "Este un caz foarte important pentru autorităţile italiene. În sala de judecată va fi comisarul adjunct administrativ şi social al consulatului, Giuseppe Folino, împreună cu un traducător. La final vom redacta un raport care va fi transmis Ambasadei Italiei, la Bucureşti şi, de acolo, mai departe la MAE", a declarat cu o zi înaintea procesului, Manlio Giuffrida, consulul general al Republicii Italiene la Timişoara. După aflarea deciziei de ieri, diplomaţii italieni nu au mai făcut nici un fel de declaraţie publică referitoare la acest caz.

×
Subiecte în articol: externe mama copilul graţian familia gruia