x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Republica Moldova a demarat negocierile privind Acordul de asociere la UE

Republica Moldova a demarat negocierile privind Acordul de asociere la UE

de Vitalie Calugareanu    |    12 Ian 2010   •   00:00

Prima rundă de negocieri pentru noul Acord de asociere între Republica Moldova şi UE a început marţi la Chişinău. Noile autorităţi caută să profite din plin de creditul de simpatie din partea UE după înlăturarea de la putere, în 2009, a regimului comunist.



Şeful diplomaţiei moldovene Iurie Leancă a declarat în ajunul începerii negocierilor că, dacă nu ar fi fost încrezător în şansele Moldovei de a se transforma într-un stat obişnuit european, nu s-ar fi lansat în politică. El este sigur că modernizarea Republicii Moldova este un obiectiv fezabil şi nu într-o perspectivă prea îndepărtată.

La sfârşitul anului trecut, când abia se discuta despre posibilitatea semnării Acordului de asociere a Republicii Moldova la UE, unii politicieni moldoveni păreau dezamăgiţi de faptul că acest document nu va oferi ţării o perspectivă europeană clară, aşa cum a oferit altor state la etapa de pre-aderare. Documentul propus Chişinăului de Bruxelles doar recunoaşte aspiraţiile europene ale Republicii Moldova şi oferă anumite beneficii economice. Prin parametrii săi, viitorul Acord de asociere se încadrează în limitele Politicii Europene de Vecinătate. Premierul moldovean Vlad Filat menţiona, în octombrie 2009, că noul acord va avea trei componente de bază: cu privire la soluţionarea conflictului transnistrean, liberalizarea regimului de vize şi crearea unei zone de liber-schimb între UE şi Republica Moldova.

Ministrul român de Externe, Teodor Baconschi, a declarat că România salută începerea negocierilor asupra Acordului de asociere dintre Republica Moldova şi UE: "Republica Moldova negociază acum un acord cu UE. Vom sprijini perfectarea lui. Sperăm să putem lansa, împreună, iniţiativa românească legată de grupul de prieteni - un grup de state-membre ale UE care doresc să ajute Republica Moldova în parcursul ei european", a spus Baconschi.

Şeful diplomaţiei române a spus că a înştiinţat Bruxelles-ul în legătură cu unele facilităţi pe care intenţionează să le aplice România în privinţa acordării cetăţeniei române: "Avem în plan şi crearea Agenţiei pentru cetăţenie. Am reuşi să le explicăm şi partenerilor europeni că nu se va produce un exod de cetăţeni ai Republicii Moldova. Lucrurile sunt sub control", a precizat Teodor Baconschi.

Autorităţile moldovene au spus clar că Acordul de asociere care se negociază acum cu Bruxelles-ul nu deschide uşa pentru Republica Moldova în "anticamera" Uniunii Europene. Totuşi, oamenii simpli speră că acest document le va permite să circule liber, fără vize, în spaţiul european. Conform celor mai optimiste scenarii, aceasta se va întâmpla în cel mult un an. Pesimiştii cred, însă, că moldovenii vor scăpa de vize de intrare în UE peste trei sau chiar cinci ani.

×
Subiecte în articol: externe