x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Republica Moldova ANUNȚĂ ce se va întâmpla cu importurile de gaze naturale din Rusia

Republica Moldova ANUNȚĂ ce se va întâmpla cu importurile de gaze naturale din Rusia

04 Apr 2022   •   17:35
Republica Moldova ANUNȚĂ ce se va întâmpla cu importurile de gaze naturale din Rusia
Sursa foto: Hepta

Republica Moldova nu poate renunța la importurile de gaze naturale din Federația Rusă, potrivit președintei acestei țări, Maia Sandu.

„Cel mai important element, achiziția de gaze. Aici este cel mai mare aspect economic, dacă vorbim de relațiile economice cu Federația Rusă. Noi avem pentru moment un singur furnizor de gaze, guvernul caută alternative, pentru că nici pentru noi nu este bine să fim dependenți 100% de un singur furnizor. Situația pe piața gazelor este dificilă, dar astăzi nu putem să renunțăm la achiziția de gaze din Federația Rusă. Nu suntem singura țară care nu renunță”, a declarat aceasta. 

Republica Moldova plătește circa 3-4 milioane de dolari/zi pentru gazele rusești. 

De asemenea, în țară se află în prezent circa 100.000 de refugiați ucraineni.

„Republica Moldova găzduiește 100.000 de refugiați, ceea ce înseamnă 4% din populație. Dacă e mult sau puțin, fiecare trage propria concluzie”, spune Maia Sandu.

În contul deschis de Ministerul de Finanțe de la Chișinău au fost donați, inclusiv de guvernele Elveției și Lituaniei, circa 60 de milioane de lei moldovenești.

„Dacă din țara noastră nu s-ar fi furat miliarde de lei în trecut, inclusiv de unii politicieni, atunci evident că resursele ar fi fost mai mari și am fi putut ajuta mai multă lume. Asta este realitatea și vom încerca pe viitor să ajutăm oamenii ca să treacă mai ușor prin această criză economică”, conchide șefa statului.

×
Subiecte în articol: republica moldova Rusia gaze