x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Republica Moldova face primul pas spre desecretizarea arhivelor KGB

Republica Moldova face primul pas spre desecretizarea arhivelor KGB

de Vitalie Calugareanu    |    15 Ian 2010   •   00:00

După 20 ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova, basarabenii vor afla adevărul despre regimul comunist totalitar. Liderul de la Chişinău, Mihai Ghimpu, a constituit o comisie care urmează să afle adevărul despre trecutul sovietic. Comuniştii se tem că, astfel, actuala putere liberal-democrată vrea să-i scoată în afara legii.



Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a constituit prin decret Comisia pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova. Comunicatul difuzat de Preşedinţia de la Chişinău nu precizează dacă respectiva comisie va analiza doar perioada sovietică ori şi ultimii ani de guvernare comunistă. Se pare, însă, că preşedintele moldovean vrea să pună ideologia comunistă pe acelaşi cântar cu ideologia fascistă.

Comuniştii, care au încercat din răsputeri în ultimele luni să-l debarce pe Ghimpu din funcţiile de şef al Legislativului şi preşedinte interimar al Republicii Moldova, se tem acum că noua guvernare vrea să-i scoată în afara legii. "Pasul următor va fi interzicerea Partidul Comuniştilor. Dar PCRM are de gând să continue lupta, pentru a desfăşura alegeri parlamentare anticipate", a declarat deputatul comunist Iurie Muntean.

Preşedintele liberal, Mihai Ghimpu, confirmă că acţiunile împotriva ideologiei comunise vor continua. "Poate fi interzisă denumirea de Partid al Comuniştilor, precum şi simbolul secera şi ciocanul. Or, sub seceră şi ciocan au fost duşi oamenii noştri în Siberia şi au fost împuşcaţi", a spus liderul moldovean.

Deputatul Oleg Serebrian, care face parte din Partidul Democrat condus de ex-comunistul Marian Lupu, pledează pentru interzicerea simbolicii comuniste. "Să nu credem că inventăm în Republica Moldova un lucru ieşit din comun! PCRM spune, prin vocea lui Vladimir Voronin, că Partidul Comuniştilor din Republica Moldova nu este nici succesor juridic, nici succesor moral al Partidului Comunist din Moldova, implicit, al Partidului Comunist din URSS. Deci, dacă nu-şi asumă trecutul şi crimele săvârşite de aceste formaţiuni politice, anunţă că este un cu totul alt partid politic, care are o cu totul altă platformă, că marxism-leninismul nu mai este de actualitate în platforma actuală a PCRM, nu văd de ce să mai speculeze simbolul care a fost utilizat de aceste formaţiuni politice până în 1991? Mâine, un partid politic din Republica Moldova care se declară liberal sau creştin-democrat îşi poate pune svastica şi spune: Domnule, este un semn hindus absolut inofensiv, dar este reperabil şi vreau să-l utilizez. Vi se va părea de bun simţ?", se întreabă retoric Serebrian.

Vicepreşedintele Comisiei pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar Igor Caşu a declarat că activitatea comisiei va permite deschiderea arhivelor KGB, la care nu a avut nimeni acces până acum. Caşu a spus că membrii comisiei vor să demonstreze că regimul comunist a avut un caracter permanent şi după perioada stalinistă.

Liderul de la Chişinău, Mihai Ghimpu, susţine că informarea obiectivă şi multilaterală a societăţii despre crimele comise de comunişti este extrem de necesară pentru ca generaţiile născute în perioada postcomunistă să cunoască esenţa totalitară a regimului comunist şi să nu admită instaurarea unor regimuri similare pe viitor.

În legătură cu aceasta, un al membru al comisiei, Alexandru Moşanu, a declarat că "moldovenismul a fost promovat în perioada guvernării comuniste (2001-2009 - n.n.) ca ideologie de stat, iar orice ideologie de stat este un semn al unui regim totalitar, fie comunist sau nazist". "În cei opt ani de guvernare, Partidul Comuniştilor a promovat aceeaşi politică de rusificare, genocid antiromânesc, a atentat direct la Declaraţia de Independenţă şi la Constituţia Republicii Moldova", a subliniat Moşanu.

Comisia creată prin decret prezidenţial urmează să elaboreze un studiu, o culegere de documente şi un raport analitic privind aprecierea istorică şi politico-juridică a regimului comunist totalitar. Din comisie fac parte 29 de persoane, majoritatea istorici, dar şi scriitori, avocaţi şi doctori în filosofie. Partidul Comunist a fost scos în afara legii după proclamarea independenţei Republicii Moldova. În 1994, el a fost repus în legalitate, inclusiv cu votul mai multor anticomunişti de astăzi care deţineau atunci funcţia de deputat.

×
Subiecte în articol: externe