x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Republica Moldova / Presa liberă va scrie despre alegeri pe baricade

Republica Moldova / Presa liberă va scrie despre alegeri pe baricade

de Vitalie Calugareanu    |    26 Feb 2009   •   00:00

Jurnaliştii liberi din Republica Moldova sunt nevoiţi să reflecte campania electorală de pe baricade. Studioul local al postului de televiziune Albasat TV a fost percheziţionat de Poliţie fără un mandat din partea judecătorului de instrucţie. Primele rapoarte de monitorizare a campaniei electorale evidenţiază tendinţe periculoase în măsură să influenţeze rezultatele votării.



FONDURI DIN ROMĂNIA? Rezultatele alegerilor locale din 2007 au demonstrat că în toate localităţile unde activează cel puţin un post local independent de radio sau de televiziune au învins forţele democratice. Ca să poată supravieţui, studiourile locale s-au unit într-o reţea care însă a intrat în vizorul puterii comuniste, fiind suspectată că primeşte fonduri din România. Compania de televiziune Albasat TV din raionul Nisporeni, percheziţionată miercuri de poliţişti trimişi de la Chişinău, face parte din această reţea. Cei trei poliţişti care au percheziţionat sediul postului de televiziune din Nisporeni au declarat că trebuie să verifice actele contabile ale firmei, fapt apreciat de jurişti ca fiind un abuz. “Această acţiune a avut loc în lipsa unei autorizaţii din partea judecătorului de instrucţie şi reprezintă o violare a sediului companiei şi, eventual, poate fi şi o încălcare a proprietăţii acestei companii”, a declarat juristul Janeta Hanganu.

Primul raport de monitorizare a presei în campania electorală, prezentat de Centrul Independent de Jurnalism în cadrul Coaliţiei civice pentru alegeri libere şi corecte, scoate la iveală mai multe abateri de la normalitate în măsură să deformeze rezultatele votării. Reprezentantul Coaliţiei, Petru Macovei, a spus că “în această campanie s-au acutizat tehnicile de PR negru şi cele de manipulare, inclusiv prin intermediul mass-media, lucru ce poate să influenţeze corectitudinea desfăşurării alegerilor”.

Experţii atrag în mod special atenţia asupra felului în care posturile publice de radio şi de televiziune, singurele cu acoperire naţională, reflectă evenimentele. Acestora li se reproşează faptul că prezintă realitatea din punctul de vedere al guvernării, mediatizând preponderent iniţiativele electorale ale Partidului Comuniştilor.

Anterior, şi preşedintele Adunării Parlamentare a OSCE, Joao Soares, a declarat după ce vizitase Chişinăul că, dacă acuzaţiile de persecutare a opoziţiei se vor adeveri, alegerile în Republica Moldova vor fi compromise.

×
Subiecte în articol: externe