x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Republica Moldova: Referendum şi alegeri anticipate

Republica Moldova: Referendum şi alegeri anticipate

de Vitalie Calugareanu    |    03 Iun 2010   •   00:00

Unica soluţie pentru depăşirea crizei constituţionale în care se află de un an Republica Moldova este referendumul pentru modificarea articolului 78 din Constituţie, în sensul alegerii şefului statului de către popor. Decizia a fost anunţată joi, în cadrul unei conferinţe de presă comună, susţinută de cei patru lideri ai coaliţiei guvernate de la Chişinău - Mihai Ghimpu (PL), Vlad Filat (PLDM), Marian Lupu (PD) şi Serafim Urechean (AMN) împreună cu Secretarul General al Consiliului Europei Thorbjorn Jagland. "Am hotărât să punem astfel punct crizei constituţionale", a menţionat preşedintele interimar al R.Moldova, Mihai Ghimpu. Astfel, referendumul constituţional va avea loc în luna septembrie, iar la începutul lunii noiembrie 2010, în Moldova vor avea loc noi alegeri parlamentare anticipate.

Liderul opoziţiei comuniste Vladimir Voronin a discutat marţi telefonic cu secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, despre modalitatea de depăşire a actualei crize politice din Republica Moldova provocată de imposibilitatea alegerii şefului statului. Oficialul european a vrut să vadă dacă ar fi posibil un eventual consens între puterea liberal-democrată şi opoziţia comunistă în vederea modificării în Parlament a articolului 78 din actuala Lege Supremă care a făcut, în două rânduri, imposibilă alegerea şefului statului.

Potrivit unui comunicat remis presei de Partidul Comuniştilor, în cadrul discuţiei Voronin s-a plâns că "liderii Alianţei evită dialogul cu opoziţia pentru soluţionarea crizei politice. PCRM a invitat la dialog reprezentanţii AIE în repetate rînduri, inclusiv prin propunerea de semnare a unui pact, dar toate tentativele au rămas fără răspuns", i-a spus Vladimir Voronin oficialului european.

"Voronin minte!" , spun liderii coaliţiei de guvernare care susţin că presupusa "invitaţie la dialog" a comuniştilor a fost, de fapt, un ultimatum care avantajează electoral doar Partidul Comuniştilor. Altfel spus, comuniştii au propus ca şeful statului să fie ales tot de Parlament ca în prezent, dar cu majoritate simplă. Nu au mai aşteptat un eventual consens cu partidele guvernante, ci au trimis proiectul lor de modificare a Constituţiei spre avizare la Curtea Constituţională.

La rândul lor, deputaţii din alianţa de guvernare au elaborat propriul proiect de amendare a articolului 78 din Legea Supremă în sensul alegerii şefului statului prin vot direct. Ambele proiecte au fost avizate pozitiv de Curtea Constituţională. Deoarece şanse ca deputaţii comunişti să voteze în favoarea proiectului coaliţiei liberal-democrate practic nu există, Alianţa a decis să meargă pe ideea modificării art.78 din Constituţie prin referendum.

Anterior Comisia de la Veneţia a cerut forţelor politice din Parlamentul de la Chişinău să modifice art.78 din Constituţie prin consens în Parlament. Ulterior, însă, nu a mai fost la fel de categorică, mai ales după ce coraportorul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Josette Durrieu, a descoperit că reprezentanţii Comisiei de la Veneţia şi-au formulat iniţial punctul de vedere reieşind dintr-o traducerea trunchiată a Constituţiei Republicii Moldova pusă la dispoziţie de anumiţi consultanţi moldoveni rămaşi în funcţii din perioada guvernării comuniste.

Totuşi, Comisia de la Veneţia şi-a menţinut poziţia în ceea ce priveşte imposibilitatea evitării alegerilor parlamentare anticipate. Analistul politic Vlad Lupan susţine că cel puţin trei forţe politice îşi doresc aceste alegeri anticipate: "Din punct de vedere logic, popularitatea PLDM, condus de premierul Vlad Filat, a crescut şi acest partid vrea alegeri. PD se pare că are anumite probleme în ceea ce priveşte popularitatea partidului şi ar vrea alegeri cât mai repede până nu-i scade popularitatea. Şi PCRM ar vrea alegeri, pentru că îşi doreşte să uzeze Alianţa prin alegeri anticipate interminabile care să provoace votul de protest", a menţionat Lupan.

×
Subiecte în articol: externe