x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Republicanii învestesc tandemul McCain-Palin

Republicanii învestesc tandemul McCain-Palin

de Mihaela Matachita    |    05 Sep 2008   •   00:00

PREZIDENŢIALE AMERICANE ● Convenţia de la Saint Paul, ţinta anarhiştilor
Convenţia republicană, reunită la Saint Paul (Minnesota, nordul SUA), l-a desemnat oficial miercuri seară pe John McCain drept candidat la alegerile prezidenţiale din noiembrie, iar Sarah Palin a acceptat candidatura la vicepreşedinţia SUA.



PREZIDENŢIALE AMERICANE ● Convenţia de la Saint Paul, ţinta anarhiştilor
Convenţia republicană, reunită la Saint Paul (Minnesota, nordul SUA), l-a desemnat oficial miercuri seară pe John McCain drept candidat la alegerile prezidenţiale din noiembrie, iar Sarah Palin a acceptat candidatura la vicepreşedinţia SUA.

John McCain, senator de Arizona, a obţinut peste 1.191 din voturile Convenţiei republicane, pragul necesar pentru obţinerea învestiturii. La rîndul său, guvernatorul statului american Alaska, Sarah Palin, a acceptat oficial candidatura republicană pentru vicepreşedinţia Statelor Unite.

DISCURSURI. În alocuţiunea sa, Sarah Palin l-a criticat direct şi fără menajamente pe Barack Obama, candidatul democrat la Casa Albă. "Iată o persoană (Obama, n. red.) care şi-a scris memoriile, dar care nu a redactat nici o lege şi nu a prezentat nici o reformă (...)", a declarat Palin. "Iată o persoană care poate rosti un întreg discurs pe tema războaielor duse de America şi care nu foloseşte niciodată cuvîntul victorie (...) decît atunci cînd vorbeşte despre campania sa", a adăugat aceasta.
John McCain a apreciat că experienţa adversarului său democrat este redusă în comparaţie cu cea a partenerului său în tandemul republican pentru Casa Albă. Obama "s-a înşelat în privinţa Irakului. Subapreciază Iranul. Nu are nici cunoştinţe, nici experienţă. Nu ştie cum funcţionează lumea, nici cum funcţionează armata", a declarat McCain. Palin, în schimb, "are un curriculum vitae incredibil (...) dacă oamenii vor compara experienţa ei cu cea a senatorului Obama, îşi vor da seama că a lui este foarte slabă", a apreciat McCain.
Pe aceeaşi notă, republicanii au lansat un nou spot publicitar pentru a evidenţia realizările lui Sarah Palin, afirmînd că acestea sunt mai importante decît cele ale lui Obama.

COMPLOT. Un grup de anarhişti autoproclamaţi intenţionau să răpească delegaţi şi să arunce cocteiluri Molotov pentru a perturba lucrările Convenţiei republicane, potrivit unor documente oficiale date publicităţii joi. Reuters a relatat că opt persoane, descrise ca fiind lideri ai grupării anarhiste "Comitetul de Primire a CRN" (Convenţia Republicană Naţională), au fost puse sub acuzare pentru instigare la violenţă, delict pasibil de o pedeapsă de pînă la cinci ani de închisoare. Tribunalele St. Paul examinează în prezent dosarele a circa 300 de persoane arestate în cursul demonstraţiilor de protest organizate în primele două zile ale convenţiei.

În paralel, autorităţile au anunţat că l-au pus sub acuzare pe un tînăr de 23 de ani din statul Michigan pentru posesie de concteiluri Molotov pe care intenţiona să le folosească pentru a întrerupe alimentarea cu electricitate în timpul convenţiei. Potrivit agenţilor inflitraţi în rîndurile grupului anarhist, membrii acestuia intenţionau să întindă lanţuri de-a lungul unei autostrăzi din apropierea oraşului, să răpească delegaţi şi să perturbe lucrările convenţiei prin incendierea cauciucurilor şi aruncarea de cocteiluri Molotov. Alte planuri vizau pătrunderea în incintă deghizaţi în muncitori sau voluntari pentru a opri instalaţia de ventilaţie şi atacarea poliţiştilor şi pietonilor cu pietre.
   

×
Subiecte în articol: externe