x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Reuniune franco-germană la Paris. Ucraina și subvențiile americane, principalele teme de discuție

Reuniune franco-germană la Paris. Ucraina și subvențiile americane, principalele teme de discuție

de Redacția Jurnalul    |    22 Ian 2023   •   19:30
Reuniune franco-germană la Paris. Ucraina și subvențiile americane, principalele teme de discuție
Sursa foto: Hepta

Franța și Germania încearcă să treacă peste diferențele evidențiate de războiul din Ucraina, sărbătorind în același timp prietenia de zeci de ani printr-o zi de ceremonii și discuții, duminică, despre securitatea Europei, energie și alte provocări.

Guvernul federal al Germania se află la Paris pentru întâlniri comune, iar 300 de legislatori din ambele țări se reunesc la Universitatea Sorbona.

Președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz vor superviza două runde de discuții la Palatul Elysee, concentrându-se mai întâi asupra politicii energetice și economice, iar apoi asupra apărării, relatează Associated Press.

"Să ne folosim prietenia inseparabilă pentru a modela prezentul și viitorul continentului nostru, împreună cu partenerii noștri europeni", a declarat Scholz în cadrul ceremoniei de la Sorbona.

După invazia Rusiei în Ucraina de anul trecut, proiectul european de pace se află într-un "punct de cotitură", a spus el.

"Imperialismul lui Putin nu va învinge. ... Nu vom permite ca Europa să se întoarcă la o perioadă în care violența a înlocuit politica, iar continentul nostru a fost sfâșiat de ură și rivalități naționale".

Macron a adăugat: "Sprijinul nostru de nezdruncinat pentru poporul ucrainean va continua în toate domeniile".

Războiul a scos la iveală diferențele de strategie dintre cele două țări, în special în cadrul discuțiilor europene privind modul de abordare a crizei energetice și a inflației, precum și în ceea ce privește viitoarele investiții militare.

Macron a făcut apel la "un nou model energetic" în UE, bazat pe diversificarea aprovizionării și pe încurajarea producției de energie fără emisii de carbon.

Franța, nemulțumită de subvențiile americane

În afară de Ucraina, o prioritate principală a reuniunii este elaborarea răspunsului Europei la subvențiile acordate producătorilor americani de automobile electrice și altor întreprinderi în cadrul Legii de reducere a inflației a administrației Biden, potrivit unor înalți oficiali francezi și germani.

Franța dorește ca Europa să contracareze ceea ce consideră a fi o măsură nedreaptă din partea Washingtonului. Parisul face presiuni pentru ca UE să relaxeze normele privind subvențiile de stat pentru a accelera alocarea acestora, să simplifice sprijinul acordat de bloc pentru investiții și să creeze un fond suveran al UE pentru a stimula industriile ecologice. Cu toate acestea, Berlinul avertizează împotriva protecționismului.

Reuniunile guvernamentale franco-germane au loc, de obicei, cel puțin o dată pe an. Ultima a avut loc în mai 2021 prin videoconferință, din cauza pandemiei COVID-19.

Întâlnirea de duminică este prima întâlnire în persoană din 2019. Inițial, aceasta a fost programată pentru luna octombrie, dar a fost amânată pe fondul divergențelor pe teme precum energia, apărarea și economia.

Oficialii marchează cea de-a 60-a aniversare a Tratatului de la Elysee, semnat de președintele francez și liderul rezistenței anti-naziste din timpul războiului, Charles de Gaulle, și de cancelarul vest-german Konrad Adenauer, la 22 ianuarie 1963.

Berlinul și Parisul au o istorie de zeci de ani de „iritări” bilaterale și dispute europene care coexistă cu prietenia și cooperarea dintre cele două țări.

Citiți și Reuniune franco-germană la Paris. Amânată anterior din cauza unor neințelegeri. Apelul președintei Bundestagului

 

×
Subiecte în articol: franta germania ucraina Rusia germania ucraina