x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Reuniune de urgență a ONU! Rusia acuză Kievul că a doborât avionul în care se aflau propriii cetățeni

Reuniune de urgență a ONU! Rusia acuză Kievul că a doborât avionul în care se aflau propriii cetățeni

de Redacția Jurnalul    |    25 Ian 2024   •   11:15
Reuniune de urgență a ONU! Rusia acuză Kievul că a doborât avionul în care se aflau propriii cetățeni
Sursa foto: Hepta

Rusia afirmă că avionul cu prizonieri de război ucraineni a fost doborât de forțele de la Kiev, 74 de persoane, între care 65 de prizonieri de război ucraineni care se îndreptau spre un schimb, fiind ucise. Rusia nu aduce dovezi clare, iar Ucraina nu confirmă, dar nici nu infirmă informația.

Avionul militar rusesc de transport s-a prăbușit miercuri într-o regiune de frontieră din apropierea Ucrainei, iar Moscova a acuzat Kievul că forțele sale l-au doborât. În felul acesta, acuză Moscova, toate cele 74 de persoane aflate la bord au fost ucise, inclusiv 65 de prizonieri de război ucraineni care se îndreptau spre un schimb.

Rusia nu a oferit nicio dovadă care să susțină acuzațiile, iar Ucraina nu a confirmat sau infirmat informația, potrivit AP.

Armata rusă a declarat că prizonierii de război erau transportați în regiune pentru un schimb de prizonieri atunci când avionul a fost doborât la ora locală 11:15 a.m.

Il-76 este proiectat să transporte până la 225 de soldați, marfă, echipamente militare și arme, potrivit agenției ruse de exporturi militare.

Serviciile de informații militare ucrainene au confirmat că urma să aibă loc un schimb, dar au declarat că nu au informații despre cine se afla în avion. Moscova nu a cerut ca spațiul aerian specific să fie menținut în siguranță pentru o anumită perioadă de timp, așa cum s-a întâmplat în schimburile anterioare, a precizat aceasta într-o declarație.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că Ucraina va face presiuni pentru o anchetă internațională cu privire la cele întâmplate. „Este necesar să se stabilească toate faptele, pe cât posibil, având în vedere că prăbușirea avionului a avut loc pe teritoriul rusesc - în afara controlului nostru”, a declarat el în discursul de noapte.

Ambele cutii negre ale avionului militar rus care s-a prăbușit ieri au fost recuperate și sunt în stare bună, potrivit presei de stat, citate de Sky News.

O reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU va avea loc joi în legătură cu accidentul aviatic din Rusia. Un purtător de cuvânt al Franței la ONU, care prezidează Consiliul, a declarat că reuniunea va începe la ora 22:00. Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, a declarat că Rusia încearcă să stabilească „motivele care au stat la baza actului criminal ucrainean”.

Ucraina nu a confirmat dacă a fost implicată în incidentul de miercuri, dar agenția sa de informații militare a sugerat că Rusia ar fi putut planifica prăbușirea pentru a submina sprijinul internațional pentru Ucraina.

De-a lungul celor 700 de zile de război, Rusia și Ucraina au făcut schimb de acuzații contradictorii, iar care a fost realitatea faptelor a fost adesea dificil de aflat, atât din cauza constrângerilor unei zone de război, cât și din cauza faptului că fiecare parte controlează strâns informațiile.

Ministerul rus al Apărării a precizat într-o declarație că avionul de transport Il-76 transporta 65 de prizonieri de război, un echipaj de șase persoane și trei militari ruși. Radarul rusesc a înregistrat lansarea a două rachete din regiunea ucraineană Harkov, care se învecinează cu Belgorod, se arată în comunicat.

„Am văzut rapoartele, dar nu suntem în măsură să le confirmăm”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby.

Separat, un oficial american a declarat că nu este clar dacă la bordul aeronavei care s-a prăbușit se aflau într-adevăr prizonieri de război ucraineni. Oficialul a vorbit sub rezerva anonimatului pentru a oferi detalii care nu au fost anunțate public.

La câteva ore după prăbușire, Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei nu a făcut nicio mențiune despre accident în declarația sa. Dar a adăugat că Ucraina vizează avioanele militare rusești de transport despre care se crede că livrează rachete, în special în apropierea graniței.

Rusia a pierdut două avioane de război și două elicoptere în propriul spațiu aerian într-o singură zi, în mai 2023. Oficialii de la Kiev au negat inițial implicarea, dar ulterior au declarat că au folosit rachete Patriot pentru a lovi avionul.

Regiunile Harkov și Belgorod au fost mult timp în centrul luptelor, inclusiv al atacurilor aeriene cu rachete și drone.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: avion doborat Il-76