x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Richard al III-lea va fi înmormântat pe 26 martie 2015 la Leicester

Richard al III-lea va fi înmormântat pe 26 martie 2015 la Leicester

de Agerpres    |    07 Aug 2014   •   16:20
Richard al III-lea va fi înmormântat pe 26 martie 2015 la Leicester

Data înhumării lui Richard al III-lea, rege al Angliei în secolul al XV-lea, a fost stabilită pentru 26 martie 2015 în catedrala din Leicester. Scheletul său a fost descoperit în 2012, la Leicester, pe locul unde urma să se construiască o parcare.

Ceremonia, care va fi transmisă în direct de canalul public de televiziune, va fi punctul culminant al unei săptămâni dedicate regelui cu reputaţie sinistră, pe care asociaţii şi persoane pasionate de personalitatea suveranului englez vor să o reabiliteze. Rămăşiţele ultimului rege Plantagenet vor fi depuse într-un sicriu de plumb - pe 22 martie, la Universitatea din Leicester -, care va fi transportat la locul bătăliei din Bosworth, unde a murit în 1485 Richard al III-lea, după ce va traversa câteva localităţi emblematice pentru istoria suveranului.

Sicriul va reveni în cursul serii la Leicester, unde se va organiza un priveghi de trei zile, deschis publicului invitat să îl omagieze pe ultimul rege medieval al Angliei.

Richard al III-lea, mort la 32 de ani, după o scurtă domnie de doi ani, a fost prezentat de dinastia Tudor, care i-a urmat, ca un tiran sângeros, reputaţie imortalizată de William Shakespeare în piesa care poartă numele regelui. Osemintele lui au fost descoperite în 2012, la Leicester, în timpul construirii unei parcări municipale, iar analizele ADN au confirmat că scheletul cocoşat şi cu urme ale unor răni de război este cel al regelui.

Înalta Curte din Londra a autorizat în luna mai înhumarea lui Richard al III-lea, punând astfel capăt unei bătălii declanşate de urmaşii regelui, care solicitau ca el să fie înmormântat la York.

×
Subiecte în articol: richard al iii-lea