x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Riviera franceza - O casa a lui Saddam, la mezat

Riviera franceza - O casa a lui Saddam, la mezat

de Anca Aldea    |    23 Ian 2007   •   00:00
Riviera franceza - O casa a lui Saddam, la mezat

Ca toti dictatorii lumii care s-au respectat si Saddam Hussein a avut propriile proprietati pe Riviera Franceza.

Mosia pe care Saddam si-a achizitionat-o la Grasse, un orasel din sudul Frantei, a fost lasata in paragina dupa ce americanii si britanicii au atacat Irakul in 2003. Casa nu se afla departe de resedinta de odinioara a dictatorului zairez Mobutu Sese Seko, dar este de departe cea mai impunatoare din regiune.

ONU, DROGATII SI SOBOLANII. Vila a avut de atunci mai multi "proprietari", scrie New York Times. Dupa ce a intrat sub incidenta rezolutiei 1483 a ONU privind impunerea sechestrului asupra proprietatilor familiei lui Saddam, casa a fost luata in primire de mai multi neaveniti si totul a devenit, in scurt timp, paragina. Buruienile au invadat podetul care traverseaza micutul elesteu, camerele au fost jefuite, iar peretii exteriori au fost "decorati" cu scrieri graffiti si desene murale de tipul celor care exista si astazi in metroul newyorkez. Vecinii spun ca in ultimii ani casa a fost locuita de o banda de drogati care nu au lasat in urma lor decat debandada, resturi de joint-uri si mesaje pe pereti - "Stau langa Satana", "Craciunul parintelui arab"...

Interventia politiei franceze i-a alungat pe golani. In locul lor, alti locatari nedoriti si-au facut aparitia: sobolanii. Care au distrus ce ramasese inca intact.

A DOUA CASA. Somptuoasa casa de vacanta de la Grasse a fost cumparata de Saddam in anii ’80 de la contele Alexandre de Marenches, fost director al serviciilor secrete externe ale Frantei in perioada in care fostul lider de la Bagdad a vizitat Riviera Franceza in 1975, la invitatia lui Jacques Chirac, premier al Frantei in acea perioada. Dictatorului i-a placut mosia, dar fratele lui vitreg, Barzan Ibrahim al-Tikriti, a contestat decizia lui Saddam. Fost reprezentant al Irakului la ONU, Al-Tikriti a ales ca resedinta de vacanta pentru numeroasa familie Hussein o alta casa, situata nu departe de prima, intr-o zona pitoreasca langa Cannes. Si aceasta resedinta a fost abandonata de familia stapanitoare de la Bagdad, iar cei care au ocupat-o de atunci au distrus aproape tot.

LUX DE VANZARE
Proprietatea aleasa de fratele lui Saddam are porti inalte, din metal si o piscina de sapte metri lungime, acoperita cu o patura de frunze ruginii; opt dormitoare si cinci bai. Majoritatea sifonierelor au rafturile imbracate in satin sau catifea. Unele rafturi sunt insemnate: "Incaltaminte de oras", "Incaltaminte de plimbare". Recent, Parisul si Bagdadul au cazut la o invoiala. Noul Guvern irakian urmeaza sa reintre in posesia ambelor proprietati, dar pe cea de la Grasse o va vinde.
×
Subiecte în articol: externe casa saddam